Simons Dales eget hobbithus i Wales, vilket han byggt tillsammans med sin svärfar. – Jag har bott där i ungefär tio år nu och älskar hur man blir synonym med naturen, säger han.
Simons Dales eget hobbithus i Wales, vilket han byggt tillsammans med sin svärfar. – Jag har bott där i ungefär tio år nu och älskar hur man blir synonym med naturen, säger han.

”Ljust och fräscht” kan slänga sig i väggen. ”Stambytt” likaså. Nu är bostadsbeskrivningar som ”runda fönster och dörrar”, ”hål i marken” och ”sagolikt” snart en verklighet. Åtminstone på Muskö.

"I ett hål i marken bodde en hobbit. Det var inget smutsigt, otrevligt och vått hål, fullt med maskar och gyttjelukt, och heller inget torrt, sandigt, naket hål utan något att sitta på eller att äta. Nej, det var ett hobbit-hål, och det betyder att det var hemtrevligt”.
 
Så lyder beskrivningen av Bilbo Bagger boende i Fylke, i J.R.R Tolkiens ”Bilbo”. Snart är boendeformen en verklighet på Muskö. Huset ska byggas med hjälp av hobbithusgurun Simon Dale, som designat sagohusen världen över. Förhoppningsvis är det på plats redan i vår. 
 
– Jag blir helt överväldigad av det intresse som finns för hobbithus i världen just nu. Jag får flera hundra mejl om dagen av folk som är intresserade. Planen på Muskö är att det ska bli en hel by. I så fall blir det världens första hobbitby, säger Simon Dale.
 
I helgen var han på Muskö för att planera huset tillsammans med eventuella blivande andelsägare. En av dessa är John Chang. 
 
– Att bo i en hobbitby låter som ett naturligt sätt att leva, men att det av någon anledning inte blev så. Bara idén att endast använda naturliga material som redan finns på plats i naturen är fascinerande. Jag har inte ens läst böckerna av J.R.R Tolkien, även om jag sett filmen, säger han. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset