Holger har gett blod större delen av sitt liv.
Holger har gett blod större delen av sitt liv.

Holger Gyllare var 24 år gammal första gången han donerade blod. Men han var nära att ge upp redan innan första gången. ”Jag var på väg ut genom dörren när en sköterska övertygade mig”, säger han till Metro.

Natalie Demirian/Metro

"Man gör verkligen en insats för andra".

Holger Gyllare, 77 år gammal, har gett blod 877 gånger, varav vissa gånger har han gett helblod och andra gånger plasma och trombocyter, blodplättar. Det hela började redan 1963, berättar han för Metro när vi möter upp honom på Blodcentralen Odenplan i Stockholm.

– Jag var 24 år gammal då. De lockade med att man kunde få ett inplastat blodgivarkort. Inplastade kort fanns inte på det sättet på den tiden. Jag är en prylnörd och tänkte att det vore häftigt att få ett sådant kort. Så jag åkte till Södersjukhuset och anmälde mig. De plåtade mig med polaroid och det skulle ta några veckor att få kortet. Jag var helt oförberedd, så jag tänkte att jag då är jag väl nu då blodgivare. Men då visade det sig förstås att jag skulle lämna prover först.

LÄS MER: "Så vet du om du får ge blod"

Holger Gyllare ställde sig då i kö, men en nålrädd kvinna som lämnade blodprov skrek då så högt att han genast vände på klacken för att gå därifrån.

– Jag kände att det nog inte var något för mig. Jag var precis på väg ut genom dörren när jag kände en hand på axeln. Då var det en sköterska som frågade vart jag var på väg. Då övertygade hon mig och påminde om att jag annars inte skulle få det där platskortet. Hon tryckte på rätt knapp. Och det var ju ingen fara alls, det där sticket.

Enligt statistiken över blodgivare i Stockholm toppar han listan.

– Vi är så tacksamma för Holger och alla andra som donerar blod, det är så viktigt, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen.

Senast Holger Gyllare lämnade blod var 2014, då hans senaste operation sätter stopp för fler donationer i nuläget. 

LÄS MER: "Debatt: "Till alla som inte ger blod – ni skrämmer mig"

– Man gör verkligen en insats för andra. Folk har så mycket annat att göra nu, det känns som en annan tid. Man springer kanske efter Pokémons i stället för att springa till Blodcentralen. Men det är klart, om det är något Pokémon-monster som är här så kanske de springer upp!

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset