Mark Rutte förespråkar en mycket striktare policy för flyktingmottagande.
Mark Rutte förespråkar en mycket striktare policy för flyktingmottagande.

Nederländerna planerar att skärpa sin asylpolicy genom att slopa mat och husrum för dem som inte kvalificerar sig som flyktingar. – Vi pratar om en grupp som kan återvända, sa premiärminister Mark Rutte.

Nederländerna planerar att skärpa sin asylpolicy genom att slopa mat och husrum för dem som inte kvalificerar sig som flyktingar. De som inte får asyl skulle bli begränsade till några veckors fristad innan de nekades, om de inte frivilligt återvänder till hemlandet. De skulle sedan antingen deporteras eller släppas iväg för att klara sig själv, skriver Reuters.

Med början i november vill center-högerkoalitionen med Premiärministern Mark Rutte stänga 30 regionala härbärgen dit asylsökande har kunnat vända sig för hjälp. Under den föreslagna ändringen skulle i stället sex stycken nationella center med striktare riktlinjer erbjuda hjälp endast till dem som går med på att lämna landet.

LÄS MER: Sverige måste sluta försöka skrämma bort flyktingar

Förslaget har väckt starka motreaktioner, bland annat från Ion Diaconu, som varit jobbar med FN för att motverka rasdiskriminering.

– Så länge de är i Nederländerna måste de få ta del av en viss levnadsstandard, sa han.

Men Rutte svarade med att det vore ”galet” att erbjuda permanent skydd åt människor som vägrar att lämna.

– Vi pratar om en grupp som kan återvända, vars regeringar skulle ta emot dem, men de vill inte återvända, sa han.

Om de föreslagna ändringarna gå igenom skulle Nederländerna bli ett av de tuffaste länderna för migranter i hela Europa. För tillfället uppskattar man att 10 000 – 20 000 odokumenterade flyktingar finns i landet.

Endast Storbritannien och Finland har lika strikta policys, medan Danmark och Sverige erbjuder stöd till dem som nekats asyl, skriver Reuters.

LÄS MER: Gratis busskort till asylsökande

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik