Antalet migranter som slagit läger på gatorna i Paris har ökat sedan "Djungeln" började tömmas.
Antalet migranter som slagit läger på gatorna i Paris har ökat sedan "Djungeln" började tömmas.

Frankrikes president François Hollande uppmanar Storbritannien att ta emot 1 500 ensamkommande barn från migrantlägret "Djungeln" i Calais som beräknas vara helt rivet inom några dagar.

Den franske presidenten säger att han har varit i kontakt med Storbritanniens premiärminister Theresa May för att försäkra sig om att grannlandet tar sitt ansvar.

Samtidigt har fler än hundra franska parlamentariker undertecknat ett brev till Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd, med krav på att den brittiska regering "omedelbart" tar emot de barn som vill återförenas med släktingar i Storbritannien.

"De försöker inte få favörer. De har rätt, i linje med nuvarande internationella regler och brittisk lag, att få komma till Storbritannien", skriver ledamöterna i nationalförsamlingen i brevet.

Accepterar inte läger

Under ett besök på ett flyktingcenter i Doué-la-Fontaine lovade François Hollande att Frankrike inte kommer att acceptera uppkomsten av fler provisoriska migrantläger, likt det i Calais som i folkmun har kallats "Djungeln".

Men Clare Mosley, grundare av välgörenhetsorganisationen Care4Calais, är oroad för de som har tvingats lämna "Djungeln".

– Vi är oroliga för vad som kommer att hända nu. Det kommer att uppstå en mängd mindre läger där förhållandena är ännu värre än vad de var i "Djungeln", säger hon.

I Paris har hundratals tält satts upp av migranter längs de livliga boulevarderna i den nordöstra delen av staden. De flesta av afrikaner som uppger sig komma från Sudan.

– Vi har märkt av en kraftig ökning sedan början av veckan. Under kvällen i går räknade våra arbetslag att det tillkommit mellan 40 och 50 nya tält på två dagar, säger Paris vice borgmästare Colombe Brossel.

Ökning med 1 000 personer

Mellan 2 000 och 2 500 personer beräknas sova i området, vilket är en ökning med omkring 1 000 personer jämfört med för några dagar sedan.

"Djungeln" har varit en bas för människor som försökt ta sig över till Storbritannien. Sedan det rivits har upp till 8 000 flyktingar bussats iväg till olika mottagningscenter runt om i Frankrike.

– Det är fler människor här nu än tidigare. Människor kom i går och innan dess från Calais, säger Ali från Sudan, som är en av dem som slagit läger i Paris.

Av dem som nu sover på gatorna i Paris kommer flera från lägret i Calais, enligt Brossel. Myndigheterna uppger att många av dem inte kommit från Calais de senaste dagarna utan antingen kommit därifrån tidigare eller tagit sig till huvudstaden från andra platser.

– De här människorna måste komma till härbärgen, säger Brossel. Hon tillägger att det är något för regeringen att ta tag i och inte en uppgift för stadens myndigheter.

Ska evakueras

Enligt François Hollande kommer de provisoriska lägren i Paris också att evakueras.

– Vi kommer att göra samma sak som vi gjorde i Calais, säger han.

– Jag har varit väldigt tydlig: De som har rätt att hävda asylskäl ska åka till välkomstcenter och de som inte har det kommer att visas på dörren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset