• "Flickan som lekte med elden" skulle gå ­direkt till tv • Succén med "Män som hatar kvinnor" ändrade planerna • Men Noomi Rapace låter sig inte stressas

Hon blev hyllad från alla håll för första ”Millennium”-filmen. Nu kommer nästa med än mer fokus på Lisbeth Salander. Men Noomi Rapace är aldrig nöjd med sin egen insats.
– Jag har svårt att se objektivt på något där jag är så stor del och tänker bara att ”jag borde gjort si eller så”. Men det är bra för mig med självrannsakan för då försöker jag bli bättre, säger hon.

Noomi Rapace kallar snurren kring första filmen surrealistisk, och den är inte över än. Samtidigt som den nya filmen har premiär fortsätter ”Män som hatar kvinnor” sitt segertåg över världen.
Är du rik som ett troll nu?
– Nej … men jag antar att det kommer att ramla in pengar under lång tid framöver från det här.

Att figuren Lisbeth Salander fått ett eget liv, för att inte tala om spaltmeter där likheten med Pippi Långstrump dissekerats, tror Rapace beror på att det sällan finns utrymme för komplicerade karaktärer.
– Salander är motsägelsefull. Jag ser inte henne som en actionhjälte även om det i böckerna finns en del uppskruvade nästan övernaturliga moment – som jag försökte göra mänskliga – men hon har lärt sig kontrollera både kropp och känslor. Hon är en överlevare.

Så har de ringt från Hollywood än?
– Ha ha, jag visste inte att det fanns en direktlinje. Men nej. Eller, jag har fått lite manus, men vill inte gå den vägen än. Jag har inget krampaktigt behov av det och tar det hellre lugnt än att hoppa på ett rusande tåg. Jag älskar mitt jobb och tror på att vara här och nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset