Skicrosstjärnan Anna Holmlund har börjat jobba vid sidan av skidåkningen. Arkivbild.
Skicrosstjärnan Anna Holmlund har börjat jobba vid sidan av skidåkningen. Arkivbild.

En tredje världscuptitel i följd och VM-guld är årets sportsliga mål för skicrosstjärnan Anna Holmlund.Men hon har också fått en ny utmaning i livet.– Jag har börjat jobbat lite, det är jättekul, säger hon.

Efter sju år i världscupen tycker 29-åringen att hon behöver göra något mer än att träna och tävla.

– Jag har ju ganska bra koll på rutinerna vad gäller träning så jag tycker att jag har tid. Och tidigare, då jag pluggade lite, satt jag bara hemma. Jag saknade den sociala stimulansen som jag får nu. Och det är jättekul att stimuleras på annat håll än bara muskulärt, även hjärnan liegrann, säger hon i telefon från träningslägret i Stelvio.

Holmlund, som har en halvfärdig ekonomutbildning, arbetar som trainee vid kommunikationsavdelningen på massa- och pappersbolaget Stora Enso.

– Det är på deltid. Men jag har datorn med mig nu också och jobbar litegrann, det är bara roligt.

Egentligen skulle hon vilja bli ännu mer upptagen – under tävlingssäsongen.

– Jag skulle vilja tävla mycket mer, gärna ha dubbelt så många tävlingar som vi har nu. Jag håller mig i bäst form om jag tränar och tävlar mycket. Det är roligast så också, säger hon.

Gillar pressat schema

I vinter finns det 14 tävlingar på världscupprogrammet. Sex av dem genomförs under två veckor i december och ingår i en egen tour.

– Det är kanon att det blir ett pressat schema, det kommer att bli den som är i bäst form som vinner. En kul utmaning att få tävla mycket, det är ju det jag gillar.

Holmlund har haft flera svåra knäskador under skicrosskarriären och det är först i år som hon inte behövde ägna försäsongen åt att bli starkare.

– Nu har jag kunnat lägga mer tid åt detaljerna, jag har bland annat fått bättre koordination och är snabbare.

Träningen på snö har bland annat ägnats åt att förbättra dämpartekniken (att åka smidigare över hoppen) och tekniken i svängarna.

– Konkurrensen är så pass hård på tjejsidan att det gäller att förfina de små grejorna där man kan tjäna tid. Jag vill utvecklas på alla plan, framför allt där jag tror att jag har mycket att vinna.

Siktar på första guldet

Hon siktar givetvis på att ta sin fjärde världscuptitel, i så fall den tredje i följd. Men det största målet för säsongen är VM.

– Jag har ju inget VM-guld, så det kommer jag att gå för.

Freestylegrenarnas VM brukar gå i januari. Men nu har det flyttats till i mars, då det avgörs i spanska Sierra Nevada.

– Jag ser verkligen fram emot det, och det är kul att det går i Sierra Nevada, det blir lite annat än de traditionella alporterna.

Christine Olsson/TT
Anna Holmlund jobbar bland annat med att förbättra svängtekniken inför tävlingssäsongen. Här är hon (till vänster) i en världscuptävling i Idre i våras. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset