Christian Hillborg som Manne af Ejderhorn, Tito Pencheff som Emil Carlberg, Christian Skolmen som Pål Skogland & Emil Forselius som Victor Carlberg.
Christian Hillborg som Manne af Ejderhorn, Tito Pencheff som Emil Carlberg, Christian Skolmen som Pål Skogland & Emil Forselius som Victor Carlberg.
Henry Lundholm

Regiduon bakom ”Hombres” har mer på gång: ”Vi har ett projekt som jag har skrivit manus till. En ny dramaserie. Vi ska försöka sätta igång med det under hösten”, säger Daniel di Grado (t v).

Dokusåpan är död. Hollywoods dramaserier har tagit över. Tiden är inne för Sveriges kommersiella kanaler att våga satsa på egna dramaproduktioner – igen.
Kanal 5 är först ut med ”Hombres” som har premiär i morgon.
– Branschfolk har sagt så här: ”sabba inte det här nu, tänk va mycket drama vi kommer få göra om det går bra”. Så har det varit hela tiden, det är fruktansvärt, säger Musse Hasselvall.
Det här är hans dramaregissörsdebut. Han och kollegan Daniel di Grado regisserar fyra avsnitt vardera.
– Jag var väldigt rädd för att säga ja till projektet, jag förstod ju att det skulle bli väldigt hårt. Och eftersom jag bara gjort reklam förut var jag rädd att det skulle gå käpprätt åt helvete, säger Musse.
Daniel har lite mer dramaerfarenhet. Han har bland annat regisserat ”Världarnas bok” som sänds i SVT i höst.

•• Var ni skeptiska till att göra ett drama för Kanal 5?
– Ja och nej. Kanal 5 har varit jävligt coola från början till slut och man har känt att de haft en ambition att göra något som de inte gjort förut, säger Daniel.
– Jag tänkte så här: ”en kommersiell kanal, det kan inte bli värre än en galen reklambyrå. Det är helt omöjligt”, säger Musse.
”Hombres”handlar om fyra killar med koppling till Stockholms finansvärld som stjäl 354 miljoner kronor av en fondkommissionär. Pengarna förs över till ett konto på Mallorca. Sedan går allt åt helvete.
Emil Forselius, Tito Pencheff, Christian Skolmen och Christian Hillborg ger ligamedlemmarna dess ansikten. Bland övriga skådespelare märks bland andra Helena af Sandberg.
Större delen av inspelningen var förlagd till Mallorca. Regissörerna har använt sig av dokusåpavana fotografer och inspirationen är hämtad från 70-talets berättande och estetik, samt modernare filmer som ”The limey” och ”21 grams”.
Återstår att se om regiduon lyckats. Ett stort ansvar vilar på deras axlar.
– Det är sjukt nervöst. Det står ju och faller med det här om Kanal 5 ska göra något mer drama, säger Daniel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset