Sanna Lundell fick reda på att hennes son hade gjort något hemskt via Facebook.
Sanna Lundell fick reda på att hennes son hade gjort något hemskt via Facebook.

Varje år dödas i snitt 13 kvinnor av någon de hade en nära relation med. En av förövarna är Sanna Lundells son – som dödade sin sambo. Här berättar hon om hur det är att vara mamma till en mördare.

Som förälder ska man älska sitt barn. Men hur älskar man någon som har begått ett fruktansvärt brott? Den frågan har Sanna Lundell, 51, kämpat med ända sedan hennes son mördade sin sambo.

– Jag kan tycka illa om det han har gjort, jag kan hata det. Men jag är hans mamma precis som jag alltid har varit. Och jag älskar ju honom.

Det har gått över sju år sedan den där morgonen när Sanna Lundell gick in på Facebook och möttes av hatiska kommentarer om sin son. Flera som önskade honom död.

Hon ringde polisen för att fråga om sonen varit inblandad i något – och det hon fick höra förändrade allt. Barnbarnens mamma var död. Sonen satt häktad.

Hon kunde inte ta in det hon hörde, visserligen hade sonen ett häftigt humör – men att han skulle kunna döda?

– Jag tänker fortfarande på det dagligen. Det finns så många minnen.

Sonen dömdes till 16 års fängelse för mordet på sin sambo. Sanna var med under hela rättsprocessen.

►LÄS MER: Vittnesmål från männen som slår kvinnor

För Sanna fanns det ett behov av att prata om det som hänt, men det fanns ingen som förstod vad hon gick igenom. Hon startade därför en blogg som hon använde för att bearbeta och berätta vad en vanlig familj går igenom när en son dödar sin sambo.

– Jag kände att jag var tvungen att skriva för att få ur mig alla tankar.

2011 tog Sanna Lundell initiativ till Föreningen anhöriga till en gärningsman, Fateg. Anledningen var att andra som plötsligt hamnade i liknande situationer skulle ha någonstans att vända sig.

– Det var många mammor, pappor och syskon som gick med. Det finns ingen annan som förstår. Man måste ha varit i den situationen själv för att kunna sätta sig in i vad det innebär för hela familjen.

Arbetet med föreningen har hjälpt henne mycket genom åren och hon hoppas att den kan hjälpa många framöver när det hemska inträffar.

– Man blir arg, ledsen, deprimerad. Men man är starkare än man tror. På något vis klarar man att ta sig igenom det som känns omöjligt.

►LÄS MER: Har du blivit utsatt för våld av någon nära dig? Hit kan du vända dig

Bara några dagar innan vår intervju besökte Sanna Lundell sin son på anstalten. Något hon gör ett par gånger årligen.

– Veckan innan besöken kryper det i mig. Jag har svårt att sova. Det tar så mycket energi och kraft. Det är så mycket som är självklart härute som inte är självklart därinne. Man blir inlåst i ett litet rum tillsammans med honom. En soffa, ett par stolar och ett bord, berättar hon.

Hur känner du inför dagen då han släpps fri?

– Jag ser fram emot den dagen men samtidigt vet jag att han kommer att få ett svårt liv. Det är många som har tagit avstånd från honom och han kommer få leva med det han har gjort resten av livet.

Fotnot: Är du utsatt? Kvinnofridslinjen är en stödtelefon för dig om utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Du når dem på 020-50 50 50. De har öppet dygnet runt och det är gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. Här är en rad andra ställen du kan vända dig till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset