Anna Christoffersson är en av Stockholm Jazzfestivals höjdpunkter.
Anna Christoffersson är en av Stockholm Jazzfestivals höjdpunkter.

En av huvudpersonerna på Stockholms jazzfestival är Anna Christoffersson. Hon har gått från okänd till att vara det svenska jazzhoppet på mindre än ett halvår.
- Det är lite svårt att ta till sig, säger hon.

OMTUMLANDE
Det har varit en omtumlande vår för Anna Christoffersson. Från fullständigt okänd student till listplaceringar, lysande recensioner - och huvudnumret på Stockholm jazz festival på lördag. Allt började med ett antagningsprov till Stockholms musikpedagogiska institut.

Pianisten var sjuk, och kompositören Steve Dobrogosz fick hoppa in med kort varsel. Antagningen gick bra, Anna Christoffersson kom in. Men inte nog med det.
- Sen, ett år senare, så sa min lärare att "jag har en grej att berätta för dig", säger Anna Christoffersson.

SVÅRT ATT TA TILL SIG
Steve Dobrogosz hade kommit ihåg den unga tjejen med rösten som lät så mycket äldre. Han ville ha en demo för några nya låtar han skrivit. Och det slumpade sig så att Anna Christoffersson faktiskt hade en alldeles ny demo.

Resten är, som det brukar heta, historia.
- Det är lite svårt att ta till sig, det kommer så mycket på en gång. Vare sig det är vem som helst eller en recensent, så är det personer som tagit det till sig. Det roligaste är att man får kontakt.

RECENSENTER I BRYGGA
Sedan skivan "It's always you" kom ut i april har framgångarna kommit slag i slag. Den placerade sig på artonde plats på svenska topplistan, vilket för att vara ett renodlat jazzalbum är strålande. Och recensenterna ställde sig i brygga för att hylla: "Till raden av strålande sångerskor vid hans sida genom åren (...) fogar vi Anna Christoffersson från Göteborg" skrev till exempel Göteborgs-Posten. Svenska Dagbladet kallade samarbetet med Steve Dobrogosz för "ett alldeles särskilt sprakande och laddat musikaliskt möte".

•• Är detta vad du drömt om?
- Absolut. Jag har ju drömt om att få jobba. Och jag har jobbat för att få jobba. Nu vill jag verkligen ge så mycket jag kan.

INTE SJÄLVKLART MED JAZZ

Men det var inte alls självklart att det skulle bli jazz från början. Eller ens sång. Efter många och trevande år, bestämde hon sig för att satsa på sången för fem år sedan. Hon kom in på Kulturama. Det var först där hon fattade tycke för jazz.
- Jag upptäckte den här friheten, improvisationen och kommunikationen. Det förvånade mig. Det var mycket som fanns inom mig som jag inte visste om. Innan hade jag sjungit mer pop. och soul.

Och så den kanske största frågan av dem alla. Var kommer rösten ifrån? Anna Christoffersson är bara 28 år, men hon sjunger som om hon stod med ena foten i ett bomullsfält i Georgia år 1922 och den andra på en klubb i Harlem 1947.  Hon tvekar en sekund.
- Det är svårt att säga sånt här utan att det låter töntigt. Men det är min själ. Mitt språk. Den kommer inifrån. Och den utvecklas mer och mer, ju mer jag sjunger.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset