Så här har rubrikerna sett ut efter Aye Alhassanis uppmärksammade jobbintervju på SAS.
Så här har rubrikerna sett ut efter Aye Alhassanis uppmärksammade jobbintervju på SAS.

När Aye Alhassani nekades tjänst på SAS och detta uppmärksammades av media anklagades händelsen för att vara medieaktivism. Alhassani säger att anklagelserna är falska. Viralgranskaren har rett ut vad som stämmer och inte.

23-åriga Aye Alhassani sökte jobb som check-in-personal på flygbolaget SAS den 25 april, men nekades anställning på grund av SASs neutralitetspolicys uniformskrav, där religiösa symboler så som Aye Alhassanis slöja inte tilläts. Policyn täcks av EU-domstolen beslut från i mars i år att ge företag rätten att förbjuda religiösa symboler så länge som reglerna gäller för alla anställda. När Alhassani nekades positionen kontaktade hon Expressen som skrev en artikel om händelsen. Flera medier så som SVT, DN och Sveriges Radio hörde av sig och intervjuade sedan Alhassani.

Sju dagar senare skrev den borgliga debattören Rebecca Weidmo Uvell blogginlägget ”SAS-debatten är förklädd aktivism”. Enligt Uvell var Alhassanis syfte redan innan anställningsintervjun på SAS att skapa uppmärksamhet inför en demonstration den 1 maj som Facebook-gruppen ”Rätten till våra kroppar” lanserat för att demonstrera för kvinnors rätt att bära slöja. Uvells blogginlägg blev sedan uppmärksammat i en Expressenartikel med rubriken ”Slöjskandal anklagas för att vara en kupp” av politikreporter Niklas Svensson.

Aye Alhassani säger dock att anklagelserna från Uvell som refererats i Expressens artikel är falska.

– Det är ju jättehemskt att man ska bli anklagad för något som inte är sant säger Aye Alhassani till Viralgranskaren.

LÄS MER: Nej, muslimer kräver inte att Tyskland ska stoppa Oktoberfest

Uvell skriver att anställningsintervjun på SAS och medias uppmärksamhet efteråt handlar om medieaktivism från Aye Alhassanis sida. Men Uvell har inte hittat några belägg för att Aye Alhassani skulle ha varit aktiv i ”slöjdebatten eller någon muslims aktivistorganisation” innan hon började engagera sig i ”Rätten till våra kroppar.”

Viralgranskaren har sökt Rebecca Weidmo Uvell sedan klockan 09.30 denna morgon och fick svar i form av ett offentligt blogginlägg på Uvells blogg klockan 16.00, där hon publicerat en bild av mejlet med Viralgranskarens frågor till henne. ”Och jag behöver inte media för att besvara de frågor de bygger sitt case på. Jag kan publicera och bemöta kritiken på min egen plattform. Detta är det nya medielandskapet.” skriver Uvell.

Det stämmer att Aye Alhassani är med i gruppen ”Rätten till våra kroppar”, men för Metro uppger hon att hon inte gick med där förrän dagen efter intervjun med SAS. I den här skärmdumpen från Aye Alhassanis Facebook-historik ser man att hon den 26 april tackade ja till att delta i evenemanget. Hennes intervju med SAS skedde den 25 april.

Aye Alhassani deltog i demonstrationen för kvinnors rätt att bära slöja den första maj.

Båda sidornas påståenden har fått stor uppmärksamhet på nätet och engagerat många.

Viralgranskaren har därför gått igenom påståendena och kan visa på flera sakfel.

Ett argument som tagits upp för att stärka antagandet om att anställningsintervjun var ”förklädd aktivism” var att Aye Alhassani skulle studera kursen Medieaktivism på Södertörns högskola.

”För aktiviteten är ett klockrent exempel på vad som bland annat lärs ut på den här kursen vid det universitet som kvinnan själv studerar på: Medieaktivism 15 poäng vid Södertörn” skriver Uvell i sitt blogginlägg.

Viralgranskaren kontaktade högskolan för att kontrollera detta. Alhassani studerar kandidatprogrammet IT, media och design på skolan, men Tobias Pettersson som är institutionssekreterare på Södertörns högskola intygar att Aye Alhassani inte har varit registrerad på kursen Medieaktivism.

I Uvells blogginlägg där hon svarar på Viralgranskarens frågor menar  Uvell att hon inte hävdat Aye Alhassani har studerat Medieaktvism men att det lärs ut på Södertörn och att mediers uppmärksamhet om att Aye Alhassanis nekades anställning är en del av det led av medieaktivism som skolan bedriver.

LÄS MER: Påhittad ”invandrare” i rasistisk propaganda

Två kommentarer som dykt upp och gett folk intrycket av att Aye Alhassani haft en agenda att sprida händelsen är ”grymt bra opinionsarbete” som skrevs för att gratulera Aye Alhassani efter att ett inlägg om nyheten fått spridning och ”WE MADE IT!!!! Nu ska det delaaaas så det ryker!!!!” som Aye Alhassani svarade. Kommentarerna finns med i Expressens artikel och har där kopplats till att ”Rätten till våra kroppar” berättade om den planerade demonstrationen för kvinnors rätt att bära slöja.

En bild av kommentarsfältets där kommentaren är med finns även på Uvells blogg, men det tillhörande inlägget har kapats av.

Enligt Aye Alhassani är kommentarerna inte kopplade till ”Rätten till våra kroppar” utan ett inlägg där nyhetsplattformen AJ+ skrev om nyheten.

– Flera hade skickat den engelska artikeln till en plattform som heter AJ+ och de är väldigt stora och sprider nyheter. De hade kontaktat mig och sagt att de ville intervjua mig angående det som hände och det var det vi hyllade då.

Aye Alhassani skickade två skärmdumpar på originalinlägget till Viralgranskaren.

I Uvells blogginlägg svarar hon på Viralgranskarens fråga om varför bilden var kapad med att den skärmdump hon använde kom som ett tips till henne som hon sedan använde. Tipsaren sade att bilden kom från en sluten Facebook-grupp.

På Uvells blogg i inlägget ”SAS-debatten är förklädd aktivism” påstås också att Diskrimineringsombudsmannen (DO) inte kommer att ta upp fallet om SAS säkerhetspolicy.

”Hon har sagt att hon ska anmäla till DO men DO kommer med stöd av det prejudikat som finns från Europadomstolen inte ens ta upp fallet.”

Men det stämmer inte.

I en DN-intervju intervjuades Clas Lundstedt, pressansvarig hos DO. Där skrevs att ”DO har för avsikt att inleda ett tillsynsärende efter att de fått höra om fallet via nyheter”. Viralgranskaren har kontaktat Clas Lundstedt för att kontrollera detta.

– Det finns ingen ändrad uppfattning från vår sida om att vi ska genomföra en tillsyn så det kommer vi att göra, säger Lundstedt.

Fotnot: I en tidigare version uppgavs det felaktigt att Aye Alhassanis aktivitetslogg visade tillfället då hon gick med i gruppen. Det stämmer inte. Den visade i stället när hon valde att tacka ja till evenemanget.

LÄS MER: Här är sanningen bakom klippet med kvinnan som schamponerar sin hijab

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset