När Eleni Pinnows lillasyster begick självmord i februari bestämde hon sig för att berätta som det var. Om systerns depressioner som drog henne långt bort från verkligheten. ”Jag vill att människor ska bli medvetna om vad som kan hända, innan det är för sent”, säger hon till Metro.

Privat

Eleni och Aletha.

Privat

Dagen då Aletha dog, i februari i år i Duluth, Minnesota i USA, hade Eleni Pinnow passat systerns hund. Men när det blev kväll och hunden fortfarande inte var hämtad förstod hon att det var något som var fel. Tillsammans med resten av familjen körde de till systerns hus och möttes av en lapp på dörren: 

”Eleni, om du är den första som kommer hit ska du inte gå ner i källaren. Ring bara 911. Jag vill inte att du ska se mig så här. Jag älskar dig, Aletha”. 

I en text som Eleni skrivit i Washington Post berättar att hon där, på systerns veranda, stod och skakade av kyla och av rädsla. En känsla av enorm ensamhet slog emot henne. Och om polisen som gav det korta beskedet: ”Aletha är död”. 

– När vi fick veta vad som hänt, förstod jag snabbt hur djupt hennes depression hade tagit henne. Hon hade inte berättat det när jag frågade hur hon mådde. Då kände jag att jag måste berätta ärligt om hur det är, säger hon till Metro. 

– Jag hade så ont, och när det gör ont behöver man berätta för alla hur ont det gör. Det var som ett kanonhål i magen, som i en tecknad serie. Jag behövde berätta för folk, jag ville att de skulle veta. 

LÄS MER: Telefonlinje ska förhindra självmord

Hon säger att självmord är stigmatiserande, att det är något man inte gärna pratar om för man vill inte vara till besvär eller bli dömd av omgivningen. När en familjemedlem tar sitt liv står det ofta i tidningen ”Hon dog plötsligt i sitt hem” eller hittar på en sjukdom, som hjärtinfarkt, som familjen berättar om för omgivningen. När Eleni Pinnow skulle skriva Alethas dödsruna i lokaltidningen Duluth News Tribune ville hon skriva som det var. Den börjar så här:
”Aletha Meyer Pinnow, 31 från Duluth, tidigare Oswego och Chicago Illinois, dog av depression och självmord”. 

– Jag tänkte att jag måste vara väldigt ärlig om det här för att hjälpa människor att bli medvetna om vad som kan hända, innan det är för sent. 

LÄS MER: Samuel, 29 försökte ta sitt liv – nu vill han hjälpa andra 

Eleni, som är professor i psykologi, vill att tystnadskulturen kring psykisk ohälsa måste bort, för att fler ska prata om att de har psykiska sjukdomar men även att fler förstår vad det är. 

– Det är viktigt att prata om det, dels för att själv inse att man kanske har en förvrängd syn men även för att andra ska inse vad det innebär att ha en psykisk sjukdom. Det är många gånger som folk säger ”Skärp dig så blir du bra. Gå och träna och sov ordentligt”. Det är inte en så omfattande syn på vad det är, säger hon. 

Personer som lider av depressioner har ofta en oförmåga att se världen som den verkligen är. 

– Om man kan prata om det kan det förminska den makten som psykiska sjukdomar kan ha. Det är jätteviktigt, i fall du kan namnge det som plågar dig får det mindre makt över dig. 

LÄS MER: Cissi Wallin: Sluta moralisera om självmord och hjälp de som mår dåligt 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa