Jodie Whittaker blir den första kvinnan att spela Dr Who i den brittiska långköraren med samma namn. Det meddelade BBC under söndagen.

Såhär såg det ut när BBC presenterade sin nya Doctor Who under söndagen. Jodie Whittaker tar över rollen som Dr Who. Hon blir därmed den 13:e skådespelaren och den första kvinnan att ta sig an huvudrollen i BBC:s science fiction-serie. Det har länge spekulerats i om rollfiguren kommer att gestaltas av en kvinna härnäst och namn som Tilda Swinton, Olivia Colman och Phoebe Waller-Bridge har varit på tapeten, men även Whittaker. ”Jag är mer än peppad på att starta denna episka resa med Chris (Chris Chibnall, seriens manusförfattare) och alla ”Whovian” i världen. Det är en stor ära att få spela Doktorn”, säger Whittaker till BBC. LÄS MER: Capaldi slutar som Doctor Who Aktrisen har tidigare synts i ”Broadchurch”, ”Black sea” och ”Attack the block”. Reaktionerna på nätet har inte låtit vänta på sig. Frågan om en kvinnlig Doctor Who har länge varit kontroversiell, och den avgående producenten Steven Moffat har länge värjt sig mot frågor om varför ingen kvinna tidigare fått spela Dr Who. ”Det är självklart möjligt, och när det är ett rätt val kommer vi kanske göra det. Men det kändes inte rätt just nu. Jag kände att det inte var tillräckligt många som ville det. Komiskt nog har de flesta som sagt att de varit emot det – och jag vet att jag kommer hamna i trubbel för att jag säger det – varit kvinnor.”, sa Moffat till Digitalspy 2013 i samband med att Peter Capaldi fått rollen som Dr Who. På sociala medier har många hyllat beslutet att att Whittaker ska ta över rollen, även om många varit kritiska till att det först nu när en kvinna som får spela rollen.

Flera har också varit kritiska.

Jodie Whittaker tar över efter Peter Capaldi som i en intervju med BBC Radio i januari meddelade att han skulle lämna serien. ”Det är dags att gå vidare. Det känns sorligt, jag älskar Dr Who, det är ett fantastiskt program att jobba med”, sa han då. Capaldi har spelat vetenskapshjälten sedan 2013 men gör sina sista scener i en julspecial i slutet av året. Det är även då som Whittaker debuterar. LÄS MER: Här är 20 tv-serier vi aldrig kommer att glömma

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset