Den svenska mamman födde sin son med sin mammas livmoder.
Den svenska mamman födde sin son med sin mammas livmoder.

Cancern gjorde henne steril. Men det fanns en lösning: Föda barn med en annan livmoder – sin mammas. Nu berättar den svenska mamman i en intervju med AP om transplantationen som förändrade hennes liv.

När mamman var i tjugoårsåldern ställdes hennes liv på ända. Efter att ha drabbats av cancer tvingades hon att operera bort sin livmoder. Därmed gick också drömmarna om att bilda familj i kras.

Men så fick hon för några år sedan höra om ett forskningsprojekt på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Det fick henne att gå till sin mamma med en ovanlig fråga.

– Jag frågade henne rakt ut om hon kunde tänka sig att donera sin livmoder, och hon sa bara 'självklart', säger mamman i intervjun med AP.

►LÄS MER:  Kvinna som saknade livmoder födde tvillingar

Transplantationen genomfördes. Efter fyra försök fick mormodern beskedet att hennes livmoder bar på ett nytt liv – i hennes dotter.

– Det var väldigt känslosamt. Jag grät glädjetårar eftersom det var så stort, och jag blir fortfarande rörd när jag tänker på det, säger mormodern till AP.

Mamman levererade sin lilla son via kejsarsnitt och allt gick enligt planen.

Läkaren Mats Brännström, som vigt sitt liv åt forskningen att erbjuda mödrar en annan livmoder för att kunna föda barn, säger att den här operationen var speciell.

►LÄS MER:  Eva, 44, skulle föda barn – då sprack livmodern

– Rent medicinskt är det inte så konstigt, men rent känslomässigt är det väldigt speciellt för mamman. Hon har ju starka band till sin mamma redan men det här stärker ju dem enormt. Hon fick cancer när hon var 25 och fick reda på att hon var tvungen att operera bort livmodern. Hon har gått igenom flera trauman men var ändå den som vågade vara försöksperson, säger Mats Brännström till Metro. 

Det var förra året som en annan 36-årig kvinna i Göteborg blev först i världen att föda barn efter en livmodertransplantation. Hittills har fyra barn i världen fötts på det här sättet. Alla i Sverige. Ytterligare ett barn är på väg, berättar Mats Brännström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset