Matilda Smedius gör rösten till Brigitte i Overwatch.
Matilda Smedius gör rösten till Brigitte i Overwatch.

Matilda Smedius, eller snarare hennes röst, blev känd över en natt när hjälten Brigitte introducerades i Overwatch.

När det stod klart att den nyligen introducerade Overwatch-hjälten Brigitte talade svenska slog det ner som en bomb. Hajpen blev, inte oanat, som störst i Sverige över att äntligen få sitt språk representerat i ett stort internationellt spel.

Där andra spelare hör Brigitte skandera ”Alla till mig!” finns det en person i detta land som i själva verket hör sig själv – nämligen röstskådespelaren Matilda Smedius.

– Det går inte att förklara känslan av att höra sin egen röst och att den ska kunna höra hemma hos de här andra rösterna som man tycker passar perfekt. Jag tror aldrig att jag kommer fatta att det är en riktig karaktär i spelet, säger hon till Metro Esport.

En dag för flera månader sedan blev hon kallad till en studio för att göra ett röstprov till ett uppdrag som vid den punkten var mystiskt och oklart.

LÄS MER: Då gör svensktalande Brigitte entré i Owerwatch League

– Jag tyckte att det gick jättedåligt. Jag fick göra det på engelska och tyckte att jag lät alldeles för svensk, säger hon.

Något gick i alla fall rätt och när det blev fler röstprov började bitarna falla på plats. Vid det andra provet fick hon reda på att uppdraget var för Blizzard och vid det tredje blev ledtrådarna fler.

– När jag satt och läste replikerna så märkte jag att de var Overwatch-relaterade. Det var ”escort the payload” och ”attack the objective” som var väldigt specifika för spelet, säger hon.

LÄS MER: xQc får kicken från Dallas Fuel efter ännu en groda

Därifrån var det inte så svårt för Matilda Smedius, som sedan innan spelade Overwatch, att lägga pusslet rätt. Efter att hon landat uppdraget fanns det bara ett problem. Allt var fortfarande superhemligt.

– Det var väldigt jobbigt efter att jag fått reda på att det var för Overwatch för då fick jag inte berätta för någon om det. Jag längtade bara efter att få berätta det för alla jag känner att det här skulle hända, säger hon.

Nu är nyheten ute och över en natt blev Matilda Smedius, men framför allt hennes röst, känd i ett av esportens största spel.

Vilken är din favoritreplik?

– Jag tycker om ”Alla till mig”. För mig låter det ju töntigt för att det är min röst men responsen från alla fans är helt otroligt så jag tror att jag gjorde ett bra jobb med den, säger hon.

LÄS MER: ”Tjejer får det hatet killar får, plus hat för att de är tjejer”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset