Nu hjälper Zubeyde, 43, unga som riskerar att giftas bort.
Nu hjälper Zubeyde, 43, unga som riskerar att giftas bort.

Zubeyde reste med sin familj från Sverige till Turkiet efter skolavslutningen i nian – där blev hon bortgift. Ett öde som fortfarande drabbar unga i Sverige. ”Sommarlovet är en hemsk period för många unga flickor”, säger Zubeyde.

När Zubeyde var 15 år åkte hon tillsammans med sin familj till föräldrarnas hemby i Turkiet. Men det var inte en vanlig sommarlovssemester. Zubeyde skulle giftas bort.

– Det var fruktansvärt. Det kändes som ett svek av mina föräldrar.

Nästan varje dag kom familjer förbi med sina söner för att kolla in Zubeyde, som i dag är 43 år.

– Det kändes som att jag var på en marknad där folk kom och tittade på mig.

LÄS MER: Var tredje ung med utländsk bakgrund får inte välja partner

Valet föll på en äldre kille från en ”bra familj” – och två veckor senare var de gifta.

– När ens mamma sitter och ber en att tänka på familjen och hedern blir det väldigt svårt. Man väljer bort sig själv för familjens bästa, säger Zubeyde.

Hon åkte hem till Sverige med mannen och de levde tillsammans i 16 år. Sedan tog sig Zubeyde ur tvångsäktenskapet.

– Det blev problematiskt för mig. Men jag har kämpat och kämpar fortfarande. I dag kämpar jag inte för mig själv utan för andra flickor, säger Zubeyde.

Med sina erfarenheter i bagaget har hon under många år jobbat mot hedersproblematik och driver i dag Athena – mitt nya hem, där hon hjälper utsatta.

– Vi hjälper både flickor med hedersproblematik och ensamkommande barn. Det är ett stort problem i Sverige och det finns ett mörkertal.

Zubeyde vet inte om problemen har ökat eller minskat. Men hon vet att många unga flickor fortfarande tas med till andra länder för att bli bortgifta – trots den nya lagen från 2014.

– Familjerna har hittat nya sätt för att komma runt lagen. Snart kommer sommarlovet, det är den hemskaste perioden för många unga flickor som tas med och blir bortgifta.

LÄS MER: Allt fler gifta barn kommer till Sverige

Att bli bortgift mot sin vilja är något som ofta får förödande konsekvenser för de utsattas liv, menar Zubeyde. Därför planerar hon att fortsätta kämpa mot hedersförtryck så länge hon kan.

– Jag försöker lyfta att vi inte får vara fega i Sverige. Absolut ska man ta hänsyn till religionsfrihet och yttrandefrihet – men inte på bekostnad av individens rättigheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset