Konstnären Megumi Igarashi riskerar att dömas till två års fängelse för att ha uppträtt oanständigt. Brottet? Hon skapade lekfulla figurer av sitt eget kön.

AllOverPress

Japanskan Megumi Igarashi riskerar två års fängelse för att ha avbildat sitt eget kön i sin konst.

Japanskan Megumi Igarashi, 43, greps förra året efter att ha byggt en kajak formad som en vagina och för att ha skapat lekfulla 3D-printade figurer av sitt kön. 

Nu åtalas hon för oanständighet och för att ha distribuerat obscent material. Därmed riskerar hon att dömas till två års fängelse och böter på upp emot 2,5 miljoner yen – motsvarande drygt 180 000 svenska kronor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Megumi Igarashi menar att hon inte har gjort något fel och säger att hennes fall tydligt visar hur långt efter västvärlden Japan är vad gäller sexuell jämställdhet. 

– Det faktum att jag greps för det här är konstigt och det visar hur bakåtsträvande Japan är om kvinnors rätt att uttrycka sin sexualitet. Den erkänns bara som något som män kan njuta av och det finns ett starkt motstånd mot kvinnor som använder sina kroppar för att uttrycka sig, säger Megumi Igarashi till Reuters. 

Hur folk uppfattar mäns och kvinnors kön i offentligheten skiljer sig mycket åt i Japan. Det är väldigt tabu att avbilda det kvinnliga könet, samtidigt som det manliga könet inte sällan visas upp alla möjliga olika forum, skriver Reuters. 

Och trots att landet har en stor porrindustri anses det, enligt en dom från 1951 i landets högsta domstol, oanständigt att öppet trigga andra människors lust och sexualitet. 

Men Megumi Igarashi är trots det hoppfull om att i rätten frias från anklagelserna. 

– Hennes sätt att uttrycka sig anspelar inte alls på lust. Hon uttrycker sig genom en kroppsdel som råkar vara ett kön, säger hennes advokat Takashi Yamaguchi till Reuters. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset