Hon tröttnade på trakasserierna och hänger nu ut näthatarna på sin blogg. ”Det finns en strategi och det är att trötta ut sina motståndare tills de inte orkar mer”, säger Jenny Bengtsson.

Regelbundet får Jenny Bengtsson motta hot om våldtäkt, hembesök och att hennes barn borde ”omhändertas”. Nu har hon hängt ut näthatarna på sin blogg, i ett inlägg som hon beskriver som terapi.

– Nu har jag varit inne i det så länge att jag kommit till en punkt där det börjar påverka mig psykiskt. Jag känner att jag var tvungen att hantera det på något sätt. Det här blogginlägget var: ”Hejdå allihopa, nu åker ni ut!”. Jag ska inte hantera de här jävla människorna själv, säger hon till Metro.

Jenny Bengtsson är ordförande i Hotell- och restaurangfacket Stockholm Gotland och förekommer flitigt på sociala medier och i debatter. Men hennes åsikter uppskattas inte av alla. Själv är hon övertygad om att det finns en strategi bakom hatkommentarerna.

– Det är inte enskilda arga människor som är fulla på kvällen och går in och hatar. Nu har jag inte sorterat kommentarerna i blogginlägget men hade jag gjort det så hade man sett tydliga mönster.

– Det finns en strategi och det är att trötta ut sina motståndare tills de inte orkar mer.
►LÄS MER: Jenny Bengtsson: Det rasistiska näthatet är Sverigedemokraternas fel
Bland de som trakasserar Jenny Bengtsson finns det personer som återkommer och som är polisanmälda. Hon säger att hon haft tankar på att bara sluta blogga, men att hon inte vill att de som trakasserar ska vinna.

– Visst är det en personlig fråga i att det är jag som mottar hot mot mig själv och mina barn. Men egentligen är det inte en personlig fråga, det är en demokratisk fråga. Vi kan inte ha det så här. De som ligger bakom sådant här ska fan inte få göra det anonymt.

Psykologen Johan Waare har länge studerat näthatet och enligt honom är uthängning inte den bästa metoden för att stoppa näthatet. Tvärtom kan det ge en extra kick för personen bakom hatet att uppmärksammas.

– För henne som individ kan det säkert ha en funktion och effekt. Man ska inte förringa det. Men å andra sidan, ska vi ta ett större perspektiv så tror jag inte det är någon bra strategi i förlängningen.

I stället uppmanar han till att ta bort kommentarer och blocka personer som är aggressiva. Han menar att det absolut kan finnas en strategi och en vilja hos näthatare att tysta vissa personer, men att de sällan agerar på hoten.

– De här hoten blir väldigt sällan omsatta i handling. Det är oftast skrivna hot. Inte minst mediala granskningar i tv och tryckt press har visat att det inte är hotfulla personer. De gömmer sig bakom en anonym titel och kanske en bild på en pistol. Det är det klassiska trollbeteendet, att leva i ett alter ego.
►LÄS MER: Näthataren hotade Irena med ”kniv i feministfitta” – frias av hovrätten

►LÄS MER: Zara Larsson slår tillbaka mot näthatet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset