Susanne Axelsson är personalchef på Botkyrkabyggen. – Det är ett utvecklande jobb, säger hon.
 Susanne Axelsson är personalchef på Botkyrkabyggen. – Det är ett utvecklande jobb, säger hon.

Yrkena som vi drömmer om att få jobba med i dag.

Drömmen om ett jobb som marknadsförare, författare eller musiker har svalnat. Nu är det personalchefer vi vill bli. Experten: ”Många är intresserade av att ha jobb som har med människor att göra”.

Personalchef har seglat upp som svenskarnas drömjobb nummer ett. Därefter vill vi bli entreprenörer. Det visar en undersökning från Kairos future som bemanningsföretaget Manpower Group låtit göra.

– När varje person ska göra mer och tillsättningen av personal blir allt viktigare har hr-jobbet fått en mer central och strategisk roll i ledningsgrupperna. Det tillsammans med ett stort intresse för människan när det råder talangbrist trots hög arbetslöshet gör att det har blivit ett jobb som intresserar många, säger Manpower Groups vd Peter Lundahl.
 
Enligt undersökningen – där 6 000 anställda, arbetssökande, egenföretagare och studenter i Sverige deltagit – har tidigare yrken som ekonom, musiker och marknadsförare rasat kraftigt i popularitet.
 
Men den visar också att det är stora skillnader mellan kön, ålder och sysselsättning. Samtidigt som kvinnor helst vill bli personalchefer, läkare, författare och djurskötare dröm­mer männen om att bli entreprenörer, ingenjörer, musiker och piloter.
– Personalfrågor är en variant av vård- och omsorgsyrket, och tänker man i mer karriära termer som kvinna är det ofta man går åt det hållet i näringslivet, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.
 
Susanne Axelsson är personalchef för det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen och ansvarig för 130 anställda. Hon har nyligen gått en fortbildningskurs i personalfrågor på Företagsekonomiska institutet, FEI.
– Det är ett roligt och utvecklande jobb där man får fria händer och möjlighet att påverka en hel organisation, säger hon.
 

Just nu behövs civilingenjörer

Tillgången på jobb beräknas minska i hela landet under 2012, enligt AMS senaste prognos. Men det finns fortfarande ett stort behov av arbetskraft inom ett flertal yrkesgrupper. 
– Expansiva branscher och yrken det går bra för, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset