Rysk propaganda kan påverka valet, enligt Lyudmila Savchuk.
Rysk propaganda kan påverka valet, enligt Lyudmila Savchuk.

Frilansjournalisten Lyudmila Savchuk var del av en rysk trollfabrik i två månader. Arbetet gick bland annat ut på att hitta på nyheter och falska fakta. Nu varnar hon för rysk inblandning i höstens riksdagsval.

Frilansjournalisten Lyudmila Savchuk arbetat i två månader på den ryska trollfabriken Internet Research med syfte att kartlägga Putins informationskrig, skriver Business Insider. 

Uppgifterna på trollfabriken var att sprida den ryska presidenten Vladimir Putins meddelanden och att öka splittringen i USA och Europa. Nu ser hon hur Putins propaganda får spridning i Sverige och varnar för effekterna den kan ha på väljarna.

LÄS MER: Ryska troll nådde 126 miljoner amerikanska Facebookanvändare

– Sverige måste övervaka alla försök att påverka valet. Jag kan se att Putins propaganda har effekt på människor i Sverige. Det finns människor som verkligen, verkligen älskar Putin, speciellt bland rysktalande svenskar, säger Lyudmila Savchuk till tidningen.

Enligt henne är trollfabrikernas mål att porträttera Ryssland som ett starkt och stabilt land och Europa och USA som länder på väg mot undergången.

I intervjun med tidningen berättar Lyudmila Savchuk att hon och de andra på trollfabriken övervakades konstant av kameror och att de hela tiden fick information om hur stor spridningen deras falska artiklar fått.

LÄS MER: Viral twittrare var egentligen skapad av rysk ”trollfabrik”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset