Till slut fick Ida Karlsson igenom försäkringen för Nore. Men han var oförsäkrad i nästan ett och ett halv år innan hon kunde teckna en hos Folksam.
Till slut fick Ida Karlsson igenom försäkringen för Nore. Men han var oförsäkrad i nästan ett och ett halv år innan hon kunde teckna en hos Folksam.

Dante, My och Nore har en sak gemensamt. De är alla barn som föddes väldigt tidigt – och som ratades av försäkringsbolagen. Varje år föds tusentals barn som nekas försäkring.

Ida Karlsson, 30, mamma till Nore, 2:

”Vi fick tvillingar i vecka 27, med komplikationer så klart. Vi förlorade en av dem. Nore som vi fortfarande har i livet har opererats nio gånger. Han fick hjärnblödning när han föddes som resulterade i en CP-skada.

När vi senare ansökte om barnförsäkring fick vi tvärnej, de sa att han hade alldeles för mycket komplikationer. Jag ringde runt, och alla sa nej. Vem ska ta hand om honom då? Friska barn får försäkras, men inte barn som verkligen behöver det.

Mitt i allt är man arg och ledsen och orkar inte tjata på dem. Vi har inte valt det här, vi vill bara att vårt barn ska vara försäkrat. Efter mycket om och men så har jag fått igenom försäkring hos Folksam. Men han var oförsäkrad i nästan ett och ett halvt år.”

LÄS MER: Dante nekades försäkring: Känns som en smäll på käften 

LÄS MER: My vägde 512 gram när hon födddes: Nekades försäkring

LÄS MER: Utredning visar: Försäkringsbolagen bryter mot lagen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa