Christine Hallquist har skrivit politisk historia i USA.
Christine Hallquist har skrivit politisk historia i USA.

Christine Hallquist har valts som demokraternas kandidat till guvernörsposten i Vermont. Därmed är hon den första transpersonen i USA:s historia att nomineras till posten för ett större parti.

Demokraten Christine Hallquist slog ut tre andra kandidater i primärvalet till guvernörsposten i Vermont. Utöver framgången att stå som demokraternas nominerade, har hon även lyckats med en historisk framgång.

Hon är nämligen den första öppna transpersonen att någonsin nomineras till guvernörsposten för ett större parti, skriver Reuters.

LÄS MER: Fem framsteg för hbtq-personers rättigheter i världen det senaste året

– Jag är stolt att vara en förebild för andra i marginaliserade grupper, säger Christine Hallquist till Reuters.

Hallquist: ”Jag älskar Vermont”

Vermont har historiskt sett varit progressivt vad det gäller politiska beslut kring HBTQ-frågor. Bland annat var delstaten först med att tillåta registrerade partnerskap för homosexuella år 2000 och först med att legalisera samkönade äktenskap år 2009.

LÄS MER: Transpersoner tillåts tjänstgöra i militären – Trumps beslut trotsas

– Jag älskar Vermont för att vi ser förbi de ytliga frågorna. Jag råkar vara en ledare som är transsexuell. Vermontborna vet det. De röstade på mig för vad jag kommer att göra för Vermot, säger Christine Hallquist.

Nu väntas hon möta den sittande republikanska guvernören, Phil Scott, i guvernörsvalet som hålls i november.

Kandidaternas huvudfrågor inför historiska guvernörsvalet

Chirstine Hallquist – demokrat

Hallquistt har utlovat satsningar på förnybar energi och på delstatens landsbygdsekonomi i sin kampanj.

Hon stödjer också initiativet ”Medicare for All”, som syftar till att höja minimilönen från 10,50 dollar till 15 dollar, motsvarande 138 kronor. Dessutom har hon lovat att rikta uppmärksamhet mot rasism i delstatens straffrättsliga system.

Phil Scott – republikan

Phil Scotts huvudfrågor handlar om att göra delstaten billigare att leva i, att inte höja skatter och att skapa en bättre miljö för företag i trakten. Han vill även göra satsningar som ska locka nya människor till att bosätta sig i Vermont.

 CNN

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hbtq USA trans