Hon kan ha hittat vaccin mot allergi Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, hoppas kunna utplåna allergier för gott.
Hon kan ha hittat vaccin mot allergi Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, hoppas kunna utplåna allergier för gott.

Svenska forskare har gjort en banbrytande upptäckt som skulle kunna utplåna allergier för gott.

TT

Pollenallergi kanske är på väg att bli en utdöd sjukdom. 

Nu testas den vaccinliknande metoden på hundar och inom ett år ska det utvärderas. Går det som man önskar skulle det kunna innebära en forskningsrevolution.

–  Än så länge har hundarna inte blivit sjuka och vi kan se att immunförsvaret aktiverats. Om tesen håller innebär det att vi skulle bli av med vår vanligaste sjukdom, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Vaccinet består av ett bakterieprotein, ett ”superantigen”, som lurar immunsystemet. På så vis stimuleras immunförsvaret och stärker kroppens skydd. Ges det till spädbarn kan det innebära att barnet aldrig utvecklar allergier.

–  I våra studier av spädbarn upptäckte vi att man inte fick födoämnesallergier om man hade en viss bakterie i tarmfloran som tillverkar just detta protein. Det här är ett sätt att tillsätta proteinet. 

För att kunna kommersialisera vaccinet har biotech-bolaget Swecure, som just nu för diskussioner med några av världens största läkemedelsbolag, startat.

–  Vi grundade Swecure under andra halvan av 2013 för att kunna ta tillvara på denna forskning. Vi siktar på att få ut vaccinet inom fem till åtta år, säger vd:n Lars Fahlén.

Boel Jönsson, chefredaktör på Kemivärlden Biotech, känner till forskningen och ska själv skriva om den.

–  Den är väldigt seriös och Agnes Wold är ingen duvunge. Men forskning är alltid forskning, säger hon.

Hoppet ligger hos forskningen

God hygien har en baksida. Allergier är en av våra vanligaste sjukdomar och antalet som blir allergiska växer hela tiden. Hoppet ligger just nu hos forskningen.

Ungefär tre miljoner svenskar har i dag någon form av allergi. Och siffran ökar ständigt.

–  Allergier är barnens folksjukdom och en av våra allra vanligaste sjukdomar sett till hela befolkningen, säger Eva-Maria Dufva, pressekreterare på Astma- och Allergiförbundet.

Spannet går från de som har väldigt lätt allergi till de som har extremt svåra varianter och, trots bra mediciner, aldrig kan må riktigt bra. Det finns många olika teorier kring varför vi hela tiden blir mer allergiska. En av dem är att det skulle vara den goda hygienens baksida, vilket skulle kunna förklara varför allergier är som vanligast i västvärlden.

–  Men det finns många olika teorier om vad det kan bero på. Vi lever på ett annat sätt i dag: konserverar mat, vaccinerar våra barn, äter mer antibiotika. Vi utsätts helt enkelt för mer än vad vi gjort tidigare.

Eva-Maria Dufva har där-emot hopp om att trenden ska vända. Men det ligger i forskarnas händer.

–  Man forskar hela tiden och det kommer ständigt fram ny kunskap som man får förhålla sig till. Så vi har ett hopp om att man ska kunna lösa allergins någon gång, men ännu är vi inte där.

►In english: Vaccine for allergies may have been found

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset