Petra Lindström tillsammans med Simon Berglund och Pontus Andersson som hjälpt till att utveckla appen "Fritt Fram".
Petra Lindström tillsammans med Simon Berglund och Pontus Andersson som hjälpt till att utveckla appen "Fritt Fram".

Jobbet som personlig assisten gav 24-åriga Petra Lindström idén till appen Fritt Fram – som visar vägen till handikappvänliga platser i Stockholm. "Vi vill kämpa för att den orättvisa ska bli mindre".

Skärmdump från Fritt Fram-appen.

I sitt jobb som personlig assistent upptäckte hon hur tidsslukande det är att inför varje resa eller promenad på stan behöva ringa runt och kontrollera vilka ställen som var handikappanpassade.
 
– Det är det ständiga problemet. Det blir svårt att vara spontan. 
 
Så Petra Lindström började samla all information om tillgänglighetsanpassade restauranger, hotell, nattklubbar och allmänna platser i Stockholm. Idén om en app som skulle förenkla livet för funktionshindrade realiserades sedan med hjälp av apputvecklarna bakom företaget App Shack . 
 
Med några knapptryck får man reda på om det finns anpassade toaletter, ramper, hissar, parkeringar vid platser som restauranger, simhallar, hotell, nattklubbar. Användaren kan även få förslag på besöksmål som passar just dennes behov och få vägvisning dit, med hjälp av appens GPS-funktion. Informationen omfattar också kollektivtrafik och taxibolag i Stockholm.
 
I dag finns 900 ställen inlagda, men antalet ökar i rask takt. 
 
– Vi får in mellan 50 och 100 nya ställen varje dag som vill vara med. Problemet är bara att det tar tid att lägga in dem. 
 
Om de lyckas få ekonomi i appen planerar trion att göra appen rikstäckande. 

Petra Lindström är kritisk till att det trots den tekniska utvecklingen inte finns någon samlad information om tillgänglighet i Stockolm.
 
– Det enda som finns är Stockholms Tillgänglighetsguide, men den uppdateras inte längre och ingen använder den eftersom informationen är inaktuell. Det handlar om att vardagslivet ska fungera. Att det inte samma för alla. Vi vill kämpa för att den orättvisa ska bli mindre.
 
Trafikförvaltningen vid Stockholms län jobbar fortlöpande för att förbättra tillgängligheten i länet, enligt Claes Wersäll, pressekretare hos trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm  (M). 
 
– Vår förvaltning har ett övergripande uppdrag att förbättra den digitala strategin i de här frågorna. I det ingår utveckling av appar. Men vi har ingenting konkret att visa upp än. 
 
Han välkomnar den nya appen Fritt Fram.
 
– Det låter helt fantastiskt om en privatperson kan ta fram sådana tekniska lösningar och även göra sig en förtjänst på det här. Det är vi jättepositiva till. 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset