Mjölkbonden Elin Torstensson har börjat sälja mjölk hemma på gården i Österbybruk.
Mjölkbonden Elin Torstensson har börjat sälja mjölk hemma på gården i Österbybruk.

I dag, 1 juni, sänker Arla ersättningen till mjölkbönderna igen. Elin Torstensson i Österbybruk har tröttnat och säljer nu sin egen mjölk hemma på gården.

Situationen blir allt svårare för Sveriges mjölkbönder. Överskottet av mjölk på världsmarknaden gör att priserna hela tiden pressas och i dag, 1 juni, sänker Arla ersättningen till svenska bönder till 3,95 kronor/liter.

"För närvarande finns det mycket stora lager och den extrema konkurrenssituationen fortsätter att skapa ytterligare prispress", har Arla tidigare skrivit i en kommentar till nyhetsbyrån TT.

Elin Torstensson har en mjölkgård i Österbybruk i Uppland. Hon har tröttnat på situationen och tagit det i egna händer. Sedan den 21 maj säljer hon mjölken från sina 30 kor direkt på gården efter att hon investerat i en egen pastöriseringsmaskin från Tyskland för 400000 kronor.
– Det har varit ett enormt intresse hittills. Jag bor verkligen inte exemplariskt för att sälja här på gården men det kommer folk hela tiden när jag har öppet. I genomsnitt tror jag att jag har sålt 80 liter mjölk om dagen, säger Elin Torstensson som säljer mjölken för 15 kronor litern.

► LÄS MER: Så kan du rädda oss mjölkbönder

Konsumenterna uppskattar mjölken men även chansen att komma ut i den rätta miljön.
– De förstår att vi är borta snart om inget händer. De vill ha ekologiskt och närproducerat och många uppskattar att de kor de ser på gården också är de som gett mjölken. Många barn som följer med ut har inte alls förstått kopplingen att mjölk kommer från kor så det är roligt att kunna visa dem hur det hänger ihop, säger Elin Torstensson.

Även från andra bönder har intresset varit stort.
– Det är många som har ringt och frågat om det och jag vet att det har sålts ett tiotal sådana här mjölkautomater till svenska bönder så jag hoppas att fler vågar.

► LÄS MER: Mjölkbönder: Respektlöst av Arla

Enligt SVT Uppsala, som var först att rapportera om Elin Torstensson, finns i dag 3 500 svenska företag med mjölkkor, att jämföra med 8 500 stycken år 2005.
– Jag tycker att det är rent förjävligt att ingen agerar. Nu får politikerna välja om de vill att vi mjölkbönder ska vara kvar eller inte. Annars får vi snart lägga ner och så får vi importera den utländska mjölken men då måste konsumenterna få veta vad det är får skräp de får då. De svenska djur- och miljöreglerna är helt unika och det påverkar så klart kvalitén, säger Elin Torstensson.

Även om hon uppskattar att träffa många nya människor är hon arg över situationen.
– Det är vansinnigt att det ska behöva gå så långt att vi måste köpa egna maskiner eller gå ihop och bilda egna mejerier men det är verkligen den sista utvägen för oss. Det handlar om överlevnad för vi får ingen hjälp, säger Elin Torstensson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset