Åttondeklassaren Sophie skrev ”feminist” på sin tröja inför skolfotograferingen. Men bilden retuscherades och på det färdiga fotot var tröjan helt svart.

När det var dags för skolfotografering på Clermont Northeastern Middle School i Ohio, USA, ville 13-åriga Sophie Thomas ta ställning och visa att hon är feminist. Därför skrev hon ordet i stora vita bokstäver på sin svarta tröja. Men det uppskattades inte av skolan, som censurerade budskapet.

– Jag var i skolan och de delade ut bilderna till de som beställt, och min vän fick en så jag kollade för att se att jag inte gjorde någon konstig min eller så, säger 13-åringen till Today om dagen då klassfotot delades ut.

Det var först då hon upptäckte att ordet ”feminist” inte längre syntes på tröjan. I stället var den helt svart.

– Jag blev upprörd. Jag gick till rektorn och hon sa att de tagit bort det för att det är stötande för vissa personer, säger hon.

Lokal-tv-kanalen Fox 19 rapporterar att skolans rektor, Kendra Young, säger att ordet ”feminist” togs bort för att undvika kontrovers. 

Skolans administriva chef, Ralph Schell, säger till Buzzfeed att flickans föräldrar visste om att tröjan skulle censureras.

– Hela saken har förstorats upp, vi tog bilden och hon var i raden längst fram med t-shirten på sig, och det var helt enkelt inte en smickrande bild. Så hennes föräldrar kontaktades och träffade rektorn och de kom överens om att sudda ut det, säger han.

Men flickans mamma, Christine, säger att hon inte alls fick veta något i förväg. Hon träffade skolans rektor först efter att hennes dotter sett den färdiga bilden.

– De kontaktade inte oss före. Det är upprörande. Det har varit en intressant vecka, säger hon till Today.

Samtidigt hyllar hon sin dotters uppträdande och hur hon svarade när de båda träffade skolans rektor tillsammans.

– Rektorn bad om ursäkt och frågade: ”vad vill du ha ut av detta?” Och Sophie sa: ”Jag skulle vilja hjälpa fler förstå vad feminism är och varför det behövs”, säger hon.

Efter händelsen har Sophie Thomas uppmanat fler att bära likadana tröjor och att lägga upp bilder på dem på nätet, märkta med hashtaggen #IDeserveFreedomOfExpression, ungefär ”jag förtjänar yttrandefrihet”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset