Media har gjort stora framsteg i att låta fotboll bli ett prefix till våld. Säg derby och skräcken kommer till stan. Varför fokuseras det på våldet, varför detta utrymme?

Av alla förklaringar tycker jag den här är bäst: våld i alla former behöver problematiseras, diskuteras och utredas så fort det inkräktar på någon annan, och det gör det så gott som alltid. Att det tar fokus från fotbollen beror dels på sensationsfaktorn, dels på att samhällsfrågor engagerar många fler än vad fotboll faktiskt gör. Men klubbarna är inte problemet, huliganerna är. Hur tar vi oss an problemet, vi som vill försöka förstå? Kanske med nya glasögon.

 – Att fightas för något man älskar är en sådan stark dragningskraft att det slår det mesta.
 
Hon slåss av kärlek till laget. Det är lagen om hennes lag. Hon har varit med och startat den första kvinnliga fraktionen av en firma. En markering för jämställdhet? – Det har alltid kallats ”kvinnliga huliganer”, troligen för att skilja oss från mängden, säger hon. Som ett sätt att uppmärksamma omgivningen på att man är här för att slåss, blåsa liv i lite osund respekt? Kanske är det bara ett praktiskt tilltag. 
 
Från moderorganisationen har det blivit både hiss och diss. Är kvinnorna ett hot mot könsmaktsordningen? Är huliganismen vår sista fallos? Hon säger att de positiva rösterna talar om ett sunt tillskott på lite kvinnlighet. Det finns många killar som går med för att det är coolt och häftigt, för henne handlar det bara om att slåss. Hon har rannsakat sitt intresse, kritiskt granskat sina val. Genom hela vårt samtal refererar hon till att det är detta ”hon gör”, och att det kommer bli ”mer jobb” framöver. Men när hon blir mamma kommer hon förmodligen lägga av. 
 
Strukturerna är uppenbara. Könsmaktsordningen reproduceras i alla läger. Och kanske finns det inget att förstå bortom egoism och feghet. Att fightas för något man älskar, det har vi alla gjort. Men som en form av kamp, inte närkamp. I en sjukhussal, i ett demonstrationståg. Och vad är målet sen? Att motståndarna dör? Laget kan likväl åka på stryk. Huliganernas våldsamma drabbningar vinner inga slag åt det dem påstår sig älska. Klubbarna tar mer stryk än vad motståndarna på gatan gör. Slåss i nån bunker och se till att plåstra om er själva, inte mig emot. Men låt inte fotbollen bli ett billigt alibi.
 
+ Jazziga och knastriga julalbum. 

Är EU på väg att bli 28 eller 17?
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset