Siabatou Sanneh sprang hela loppet med en vattendunk för att uppmärksamma att kvinnor i Gambia måste gå motsvarande sträcka för att hämta rent vatten.
Siabatou Sanneh sprang hela loppet med en vattendunk för att uppmärksamma att kvinnor i Gambia måste gå motsvarande sträcka för att hämta rent vatten.

Medan andra laddar för en mara under ett år, går Siabatou Sanneh en maraton-sträcka varje dag för att hitta rent vatten.

Skärmdump Euronews

I sin hemby måste hon gå tre gånger om dagen för att hämta vatten.

När maraton i Paris gick av stapeln förra söndagen, var det en deltagare som stack ut från mängden. Bland flåsande innerstadsmänniskor i snabba löparskor och tajts gick Siabatou Sanneh från Gambia i sandaler och en tung vattendunk på huvudet, skriver Euronews.

Hon sprang hela långa loppet på 42 kilometer för att uppmärksamma att kvinnor i Gambia måste gå motsvarande sträcka för att hämta rent vatten. Runt halsen hade hon även ett plakat där det stod:

”I Afrika går kvinnor detta avstånd varje dag för att hitta rent vatten. Hjälp oss att minska det avståndet”.

I sin hemby måste hon gå tre gånger om dagen med sina döttrar på fyra och tio för att hämta vatten för att tvätta, dricka och laga mat.

– Ända sedan jag föddes har jag sett mina föräldrar göra detta. Nu lär jag mina barn att göra samma sak. Men ibland, särskilt under regnperioden, så är inte vattnet lika bra och barnen blir sjuka av det, säger Siabatou Sanneh till Euronews.

Genom att delta i loppet vill hon uppmana folk att donera pengar till hjälporganisationer som bygger vattenbrunnar i Afrika.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset