Rosie Swale Pope drar en kärra med packning från kust till kust.
Rosie Swale Pope drar en kärra med packning från kust till kust.

Ett maratonlopp är tungt – men rena barnleken för Rosie Swale Pope, 68, från Wales. Nu springer hon från kust till kust i USA – för att hedra sin make som dog i cancer – och alla andra som faller offer för sjukdomen i världen.

Reuters

"Det handlar om att sprida budskapet: Ge inte upp!", säger Rosie Swale Pope.

Maratonlöparen och waleasaren Rosie Swale Pope springer drygt en och en halv mil varje dag – för att uppmärksamma de cancersjuka.

– Många som förlorar någon hamnar i ett vägskäl i livet. Man kan antingen lägga av och bara hoppas på att få träffas igen i himlen eller vad man nu tror på. Eller så kan man slå sig loss, ta tag i livet och leva dubbelt så mycket, berättar hon i ett videoklipp.

Hon förlorade sin man i cancer för tio år sedan. För att hedra honom inledde hon i slutet av oktober 2014 sitt löparäventyr i New York. Slutdestination är San Fransisco – en sträcka på 540 mil. Nyligen passerade hon den amerikanska huvudstaden Washington DC, skriver amerikanska tidningen My Fox DC. 

Med sig har hon en kärra med packning. Den fungerar även som sovplats. På kärran står det bland annat ”Lending my feet to the people I met” och ”Run for cancer”.

Swale Pope har tidigare sprungit flera längre sträckor. Men hon vill inte kalla sig för äventyrare och tonar ner sin roll.

– Jag är ingen doktor eller sjuksköterska eller något viktigt. Det här handlar om att sprida budskapet: Ge inte upp och fortsätt! Om det fanns ett piller man kunde ta för att må bättre skulle det finnas massor av det. Men så fungerar det ju inte. Därför gör jag det här, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset