Hope Solo gjorde över 200 landskamper för USA.
Hope Solo gjorde över 200 landskamper för USA.

Hope Solo var länge en av världens bästa målvakter. Nu stämmer amerikanskan sitt eget förbund på grund av löneskillnaderna mellan kvinnor och män. ”Vi kan inte vara tysta”, skriver hon.

Svenskarna känner igen Hope Solo från OS-kvartsfinalen mellan Sverige och USA 2016. Då uppmärksammades målvaktens psykningar mot Lisa Dahlkvist i straffläggningen och hennes kommentarer efter matchen, där hon kallade de svenska spelarna för fegisar.

LÄS MER: Här sänker herrarna sin bonus – för damernas skull

Men vid sidan av planen är Solo känd för något helt annat – hennes kamp mot ojämnställda löner. I samband med fotbolls-VM 2015 anmälde hon och fyra lagkamrater USA:s fotbollförbund till jämställdhetsombudsmannen på grund av löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

”Vi kan inte vara tysta”

Det gav dock inget gehör, och nu väljer Solo att stämma förbundet.

”Vi kan inte vara tysta. Vi får inte acceptera status quo. Vi får inte gå med på mindre än jämställda löner. Historien har visat att vi måste kämpa för våra rättigheter. Jag kommer fortsätta kampen för de unga i USA:s skull, och jag kommer fortsätta tro att de kommer ha en bättre och mer jämställd värld än den som vi har nu”, skriver hon på sin hemsida.

LÄS MER: Lista: Här är världens 10 bäst betalda kvinnliga idrottare

Solo menar att jämställda löner är en fundamental rättighet.

”Det är dags att låta domstolarna bestämma”

”Det amerikanska fotbollsförbundet hade kunnat vara världsledande i detta. I stället går den äran till Island och Norge, medan vi fortsätter att tvingas slåss varenda gång. Det är dags att låta domstolarna bestämma vad som gäller när det kommer till jämställdhet”, skriver hon.

Hope Solo är i dag 37 år. Hon tog två OS-guld (2008 och 2012) för sitt USA.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset