Lisa Bak arbetar som sjuksköterska på Lilla Erstagården Barn- och Ungdomshospice. De tar emot barn för palliativ vård, alltså vård i livets slutskede. "Det är otroligt utmanade, man möter liv och död varje dag", berättar hon.

Privat/TT

"Vi försöker att göra döden till någonting fint", säger Lisa Bak, barnsjuksköterska på Lilla Erstagården.

”Vad ska man svara en 17-åring som gråter och undrar varför han ska dö? Mamman som gråter över sin nyfödda flicka som snart kommer att somna in. (…) Vår stora uppgift är att våga stå kvar. Att våga vara tyst, att våga stå utan svar”, skriver Lisa Bak i en artikel på Erstagårdens hemsida.

Lisa Bak, 37, arbetar som barnsjuksköterska på Lilla Erstagården Barn- och Ungdomshospice i Nacka utanför Stockholm. Hon vårdar allt från nyfödda bebisar till 20-åringar som lider av kroniska sjukdomar eller som befinner sig i livets slutskede.  

– Det är otroligt utmanande, man möter liv och död varje dag, berättar hon.

► LÄS MER: Protester mot hospice i Göteborg

Lisa Bak upplever att de flesta inte är bekväma med att prata om döden.

– Jag pratar gärna om mitt jobb för det är fantastiskt, men folk tycker det är otäckt med döden. Många vet inte hur de förhåller sig till döden och än mindre till ett barns död.

Lisa har jobbat på Lilla Erstagården i tre år. Här arbetar ett team av läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, kuratorer och terapeuter. De gör allt för att barnens sista tid ska bli så bra som möjligt.

– Vi har mer tid och resurser för barnen än vad de stora sjukhusen har. Det är viktigt att skapa en bra relation för att de ska känna sig trygga, förklarar hon.

Lisa och hennes kollegor kämpar med att hjälpa barnen och deras familjer att leva och ”inte sitta i dödens väntrum”, skriver hon i artikeln.

– Det är tragiskt, ett barn ska inte dö före sina föräldrar, det är fel ordning. Men vi kan inte ändra på det. Vi försöker få dem att se livet så länge de kan och utnyttja den tiden de har kvar.

► LÄS MER: Föräldrarna tog farväl av dottern Elvria, 2,5, flera gånger: "En enorm smärta"

Samtidigt som personalen på Erstagården är med när en familj går igenom den värsta dagen i deras liv, försöker Lisa och hennes team att göra det till ett fint minne att se tillbaka på.

– Vi försöker att göra döden till någonting fint. När föräldrarna är där och barnet somnar in utan ångest, blir allting lugnt. Har man gått igenom en lång sjukdomshistoria kan döden komma som en befrielse, berättar hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset