För många är adoption ett alternativ när det inte går att få barn på biologisk väg. För familjen Castaneda var situationen en annan: Efter två biologiska barn ville de öppna upp sitt hem för ett barn som saknar familj.

Det var efter att hon började drömma om ett filippinskt barn som tanken på att adoptera föddes hos Anna-Maria Castaneda. Enda sen tonåren har hon varit engagerad i Filippinernas gatubarn, och nu kände både hon och hennes man Carlos att de var beredda att gå steget längre.

– Vi kände att vi hade alla förutsättningar att öppna upp vårt hem och berika oss med ett barn till, säger hon.

►LÄS MER: Patric, 37: Därför vill jag hellre adoptera än få biologiska barn

Efter en lång process fick de beskedet: De skulle få adoptera Mike som då var elva månader gammal och bodde på ett barnhem i Manila.

– Mina ben vek sig när jag fick beskedet. Jag skrek rakt ut på jobbet: ”Jag ska bli mamma!”.

En del blev förvånade över att paret Castaneda adopterade Mike trots att de kunde få biologiska barn.

– I början frågade många varifrån Bianca och Kevin var adopterade, och när vi sa att de var våra biologiska barn sa de: ”Jaha, så ni kan få barn?”.

►LÄS MER: Par fick inte adoptera på grund av sina katter

Antalet internationella adoptioner har minskat drastiskt i Sverige, det rapporterade Metro om i går. På tio år har de mer än halverats i antal.

Nu vill regeringen höja adoptionsbidraget för att göra det mindre kostsamt att adoptera.

Anna-Maria Castaneda tycker att folk borde prata mer om adoption.

– Om man inte har barn sedan innan är det lätt att man ser en graviditet i ett rosa skimmer. Visst, det är jättespeciellt att vara gravid. Men det är fantastiskt att bli förälder via adoption. Jag skulle inte vilja vara utan den erfarenheten. Det var som ren och skär förälskelse.

►LÄS MER: Adoption ska inte vara en klassfråga

Syskonen Bianca, 17, och Kevin, 16, ser Mike som vilken lillebror som helst.

– Det spelar ingen roll om han är född någon annanstans. Han är vår, och det känns som att jag inte ens kan tänka mig ett liv utan honom, säger Bianca.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset