Honorna strider inte för en högre placering på den sociala rankingen i gruppen, visar forskning. Arkivbild.
Honorna strider inte för en högre placering på den sociala rankingen i gruppen, visar forskning. Arkivbild.

Bättre mat och större chanser till överlevnad – det kan vara bra att befinna sig högt upp på den sociala stegen som schimpans.Men honor och hanar klättar på olika sätt.

"Vi kan se, efter att ha undersökt hierarkierna hos de vuxna djuren, att det är en total avsaknad av utmaningar mellan honorna för att komma högre upp i rankingen. Det är som en slags formell kö", säger Steffen Foerster i ett pressmeddelande.

Foerster är huvudförfattare till en ny studie om rangordningen bland schimpanser. Han och forskarkollegerna gick igenom dagliga aktivitetsrapporter under 40-årsperiod, där man följt drygt 100 vilda schimpanser i nationalparken Gombe i Tanzania.

Stiger med åldern

Resultatet visar att honorna fick högre positioner på den sociala stegen ju äldre de blev – till skillnad från hanarna vars status är som högst i 20-årsåldern och därefter dalar. Och medan hanarna startar längst ner på stegen, verkar honornas startposition variera. Varför det är så vet inte forskarna, men de tror att honor vars mamma finns i gruppen har ett övertag.

"Var de hamnar först verkar vara avgörande för dem, för när de väl är inne i hierarkin kan de inte göra mycket åt sin position, så länge inget händer i toppen när andra individer dör", säger Foerster.

En unge i taget

Att honorna väljer att vänta i stället för att slåss om en bättre placering, tror forskarna kan ha att göra med en "långsiktig strategi". Medan en hane kan para sig med många honor, kan en hona bara föda en unge i taget.

"Det kan vara farligt att utmana varandra – man kan bli skadad, avkommorna kan dödas. Att se hur honorna undviker att strida på grund av rankingen säger oss något om hur kostsamt det kan vara för dem", säger Foerster.

Studien presenteras i Scientific Reports.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset