Gefles Jacob Ericsson med bollen.
Gefles Jacob Ericsson med bollen.

Gefle var nere för räkning – ja, faktiskt för stunden degraderade i 72 minuter.Då kom det, målet som gör att striden om kvalplatsen nu avgörs i allra sista omgången.– Jag kände att något var tvunget att hända. Vi var tvungna att ta tre poäng och nu står vi här med en trea. Det är skönt, säger Emil Bellander efter 1–0 mot Malmö på Gavlevallen.

Det var han – som på sin första bollkontakt för kvällen – drog igång den serie av händelser som förlängde dramatiken runt kvalstrecket i ännu en vecka.

Precis som 23-åringen gjorde förra veckan mot Kalmar borta, då han kom in i 85:e minuten och bara två minuter senare gjorde 1–0 och därmed sköt hem tre poäng till Gefle genom matchens enda mål då.

I söndagens match, mot svenska mästarna, gick det ännu fortare.

Nu byttes Bellander in i 71 minuten.

I den 72:a tog succéinhopparen det skott som avgjorde allt.

Oklar kroppsdel

Bollen flög först förbi Fredrik Andersson, träffade stolpen, studsade ut igen och rullade till sist på Malmömålvaktens rygg innan bollen på ett närmast osannolikt sätt snubblades in av Bellanders lagkamrat Dioh Williams.

– Ja, som tur var kom Dioh och petade in returen. När den gick i stolpen tänkte jag att "Äh! Den ville jag skulle sitta". Sedan såg jag Dioh, men det tog ganska lång tid innan bollen gick in. Jag vet inte vilken kroppsdel han använde, men det var bra gjort, säger en sprudlande glad Emil Bellander.

Förutsättningarna var ju enkla.

Gefle hade två poäng upp till Helsingborg på kvalplats inför söndagen.

Om Helsingborg vann sin match borta mot Falkenberg, var Gefle tvungna att slå Malmö hemma för att ha något kvar att spela om i allra sista seriematchen.

Och då Helsingborg ledde med 3–0 när Gefle hade drygt 20 minuter kvar i sin match, var det vinna eller försvinna som gällde för Gävlelaget.

– Jäkligt skönt att bollen gick in. Och jag kände mig i bra form. När man kommer in vill man bidra och är man i bra form så är det lite lättare. Då är det bara att köra så får man se vart det leder. I dag gick det hem, säger Emil Bellander.

Vill spela

Striden om kvalplatsen avgörs nu alltså på söndag då Gefle möter Östersund borta samtidigt som Helsingborg tar emot Jönköping Södra hemma.

Och nog borde väl succéskytten som fortsatt hålla liv i dramat två gånger om, få spela från start då?

– Det får du ta med tränaren, säger Bellander avvärjande.

TT: Vad vill du?

– Jag vill alltid spela, så mycket som möjligt. Jag är alltid redo! Nu får vi se till att ta en trepoängare till. Sedan får vi hoppas att Jönköping också vinner. Så får vi ta det därifrån.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset