När spiralen var ny på 50-talet såg den ut som en spiral, men i dag ser den ut som ett T. Längst ner på spiralen sitter trådarna.
När spiralen var ny på 50-talet såg den ut som en spiral, men i dag ser den ut som ett T. Längst ner på spiralen sitter trådarna.

Spiralen är ett av de säkraste preventivmedlen som finns. Samtidigt har de dåligt rykte. Barnmorskan Åsa Enevik berättar om dess för- och nackdelar.

Vad vill du helst få ut av ett preventivmedel? Det kan vara bra att fundera på när du ska välja metod. Andra frågor är: Hur viktigt är det för dig att inte bli oönskat gravid? Hur har du sex – behöver du komplettera med kondom för att vara extra säker? Om du använt någon annan metod, varför slutade du med det?
Det du vill få ut av preventivmedlet styr sedan valet, tillsammans med barnmorskan eller läkarens medicinska bedömning.

Sedan vill vi ju vara säkra på att preventivmedlet fungerar. Hur vet vi det?

– Det finns en skala vad gäller preventivmetoder och säkerhet. Där har man tittat på antalet graviditeter per 100 kvinnor och år. I botten på skalan finns att ha sex utan någon preventivmetod alls, där räknar man att ungefär 85 graviditeter uppstår per 100 kvinnor och år. I toppen finns spiraler och p-stav, där man räknar att risken för graviditet är mindre än en per 100 kvinnor och år, säger barnmorskan Åsa Enervik.

LÄS MER: Därför ska du med penis också knipa

För den som är nyfiken på spiral, finns två olika att välja mellan. Den ena är med hormon. Där går det att välja med lite hormon eller lite mer. Sedan finns en spiral som är utan hormon, men i stället med koppar. Spiralen är några centimeter lång och runt spiralkroppen sitter antingen en koppartråd lindad, om det är en kopparspiral, eller ett hölje med hormon.

– Till spiralens fördel är säkerheten – den kan ju inte glömmas bort. Den sitter på plats i livmodern och gör sitt jobb. Nackdelen är att spiral inte skyddar mot könssjukdomar. Fördelar som gäller hormonspiralen är att den kan lindra mensvärk och göra så att blödningarna minskar eller försvinner helt, men den kan också ge biverkningar som akne och huvudvärk, särskilt i början, säger Åsa Enervik.

Hormonerna verkar i hela kroppen, men primärt lokalt och därför är det mindre hormon än i till exempel p-piller. Med kopparspiral – som är utan hormoner – slipper vi besvär med biverkningar som hormoner kan ge och du har kvar din menscykel som vanligt. Kopparspiralen är en säker preventivmetod i fem år framåt. Nackdelar med kopparspiral är att en del användare får rikligare och smärtsamma menstruationer. Det är kopparen och spiralen i sig som orsakar besvären med rikligare blödningar och ont vid mens.

– Kopparjonerna påverkar miljön i livmodern så att spermierna blir mindre rörliga och både ägg och spermier förlorar sin funktion, och den påverkan ligger bakom den rikligare blödningen hos en del spiralbärare. Vissa tycker att det är besvärligt, men att det blir bättre med tiden. Andra vill hellre använda annan metod, förklarar Åsa Enervik.

Vad gäller påståendet att kopparspiralen skulle ge kopparförgiftning, finns inget som visar att det är så. Dessutom behöver du inte ha fött barn – spiral kan användas oavsett ålder och oavsett om man har fått barn eller inte.

Hur funkar då själva insättandet?

– Du kan få spiralen insatt på ungdomsmottagningen, hos gynekolog eller på en barnmorskemottagning. Spiralen sätts in i livmodern. En del upplever insättningen som smärtsam, andra tycker inte alls att det gör ont. När spiralen är på plats så klipps trådarna till cirka två centimeter. De behövs för att man ska kunna ta ut spiralen när den ska bytas, säger Åsa.

 

LÄS MER: 7 saker du förmodligen inte visste om spermier

Skillnader och likheterna mellan kopparspiral och hormonspiral

* Bägge är säkra preventivmetoder – de går inte att glömma bort att ta (som till exempel p-piller)

* Kopparspiralen ger ett skydd i fem år. Den kan också användas som en akutpreventivmetod om den sätts in inom fem dygn efter ett oskyddat vaginalsamlag.

* Hormonspiralerna ger i skydd i tre eller fem år (olika eftersom det finns två sorter)

* Hormonspiral kan lindra mensvärk, blödningarna kan minska eller försvinna helt

* Nackdelen av hormonspiral kan vara att vissa, särskilt i början, får biverkningar i form av huvudvärk, akne, oregelbundna blödningar eller ont i magen

* Fördelar med kopparspiral är att den är utan hormoner och därmed slipper man biverkningar som hormonspiralen kan ge

* Nackdelar med kopparspiral är att en del användare får rikligare och smärtsamma menstruationer

* Bägge spiralerna skyddar bara mot graviditet men inte mot könssjukdomar – så glöm inte kondomen också när den behövs!

 

Källor: RFSU samt ”Praktisk preventivmedelsguide”.

 

TIPS

Trivs du inte med din preventivmetod? Boka en ny tid för rådgivning! Att flera besök behövs är inte alls ovanligt. Men; försök att undvika en “lucka” mellan metoder.

Det finns en preventivmedelsmetod för alla, så även om det kan kännas hopplöst: Ge inte upp!

Vill du läsa mer? ”Praktisk preventivmedelsguide”, skriven av överläkare från bland annat Karolinska institutet i Uppsala. En ” preventivmedelsbibel” som går att ladda ner på lul.se det vill säga före detta Uppsala läns landsting, numera Region Uppsala.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset