Europalagets Marian Hossa firar sitt mål mot Kanada, i den andra perioden, tillsammans med lagkamraten Mark Streit.
Europalagets Marian Hossa firar sitt mål mot Kanada, i den andra perioden, tillsammans med lagkamraten Mark Streit.

Europalaget krossade Tre Kronor i genrepet inför World Cup.Nu möts lagen på nytt i semifinal på söndag kväll.– Det blir helt annorlunda. Vi måste plocka det bästa ur varje spelare för att kunna vinna, sade forwardsstjärnan Marian Hossa efter 1–4 mot Kanada i gruppfinalen.

Förlusten i gruppfinalen mot Kanada innebär att Europalaget ställs mot Tre Kronor i semifinal på söndag kväll. Kanada möter antingen Nordamerika eller Ryssland.

För svensk del är det förstås en på pappret lättare uppgift, även om det blev storstryk i träningsmatchen i Washington förra veckan (2–6).

Dessutom är Europalaget World Cup-turneringens stora skräll.

– Vi har slagit ur underläge, men överraskningar händer. Ingen gav oss en chans efter de två första träningsmatcherna, då blev vi krossade av ungdomarna (Nordamerika). Men här är vi, bland de fyra bästa lagen, och vi tar det steg för steg, sade Chicagoforwarden som gjorde Europalagets mål mot Kanada.

Folk framför kassen

Den 37-årige slovakiske veteranen, som vunnit Stanley Cup tre gånger, fick frågan hur man gör mål på Henrik Lundqvist.

– Vi ska kolla det på video, men han är en de bästa målvakterna i NHL så det gäller att skicka in folk för skymning. Ser han pucken så blir det svårt att göra mål på honom, sade Hossa som har backen Niklas Hjalmarsson och forwarden Marcus Krüger som lagkamrater i Chicago.

Schweiziske backstjärnan Roman Josi har också två lagkamrater hos motståndarna, backen Mattias Ekholm och målkungen Filip Forsberg. För honom är en av nycklarna att inte låta sin Nashvillekompis komma till skott.

– Filip har ett jättebra och snabbt handledsskott och prickar hörnorna på målet. Så det gäller att han inte får skjuta så mycket.

"Inte sin bästa kväll"

Storvinsten i träningsmatchen i Washington tonar han ned:

– Vi spelade bra då, men de hade inte sin bästa kväll. De har höjt sig under turneringen. De spelar väldigt strukturerat och har ett väldigt bra målvakts- och försvarsspel.

Kanada fortsätter att imponera och är enda laget med raka segrar i gruppspelet. Turneringsfavoriten har gjort flest mål av alla, 14, och släppt in minst mål, tre stycken. Mot Europalaget svarade Chicagocentern Jonathan Toews för två mål och en assist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset