Många brottsoffer vågar inte prata om vad de drabbats av, enligt Brås rapport.
Många brottsoffer vågar inte prata om vad de drabbats av, enligt Brås rapport.

Spelare och domare hotas och trakasseras, sportjournalister avskräcks för att skriva negativt om vissa klubbar. Det visar delar av Brottsförebyggande rådets nya rapport. Nu ska de drabbade kunna söka stöd hos brottsofferjouren.

Trakasserierna inom idrotten spänner över hela Idrottsverige. Det är inte bara spelare som drabbas – anhöriga, personer i ledningsfunktioner och sportjournalister är också utsatta.

Det visar den rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) släppte på tisdagen.

– Det råder en tystnadskultur och normalisering som är förödande för idrotten. De som utövar otillåten påverkan har fått verka i det dolda alldeles för länge och det är dags att föra ut dessa individer i ljuset och minska deras skrämselkapital, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

LÄS MER: Här är fotbollens nya regelverk – ska bli svårare för kriminella agenter

Det kan handla om att personer inom idrotten får sina kontaktuppgifter spridda i sociala medier, om ledare som hotas för att de ska avgå och att sportjournalister avskräcks för att skriva negativt om vissa klubbar.

Enligt Brå finns det en viss machokultur inom idrotten som kan göra så att de som drabbas av påverkansförsök inte pratar om det. Tidigare i veckan presenterade Riksidrottsförbundet att de ska samverka med brottsofferjouren för att kunna ge stöd åt de drabbade.

– Det råder nolltolerans mot hot, och våld mot personer inom idrotten och genom vår samverkan med polismyndigheten och Brottsofferjouren vill vi signalera att du som är utsatt inte är ensam, säger Björn Eriksson.

LÄS MER: Förmedlade fotbollsspelare till Serie A – nu åtalas han för grovt penningtvättsbrott

Fakta: Om rapporten

I undersökningen ingår idrotterna fotboll, ishockey, basket och bandy, och då främst funktioner inom herridrott på elitnivå. Brå har även undersökt sportjournalisters och supporterpolisers utsatthet i samband med deras yrkesutövning inom idrotten. Rapporten baseras på 106 intervjuer, deltagande observationer samt en genomgång av akter från Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket.

Källa: Brå

Så ska RF förebygga kriminalitet

• Skapa en miljö där det är accepterat att lyfta dessa frågor och där man möts av lyhörda och respektfulla ledare som agerar i enlighet med dessa riktlinjer.

• Alla inom en idrottsorganisation ska veta vem man ska vända sig till (säkerhetsansvarig eller motsvarande) i nämnda frågor.

• Alla händelser, oavsett om det är ett brott enligt lagstiftarens mening eller förseelser som skapar en obehagskänsla, ska rapporteras till säkerhetsansvarig eller motsvarande.

• Samtliga brott ska polisanmälas, då en polisanmälan ofta är en förutsättning för att brottet ska kunna klaras upp, och för att gärningspersonen ska kunna gripas, men också för att förhindra nya brott. Det är dessutom ofta en förutsättning för att den drabbade ska kunna ta tillvara sina rättigheter.

• Polisanmälan ska göras av idrottsorganisationens säkerhetsansvariga eller motsvarande i dialog med den drabbade.

Källa: Riksidrottsförbundet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset