Bland annat statsminister Stefan Löfven fick ett hotbrev, och nu åtalas en 42-årig man.
Bland annat statsminister Stefan Löfven fick ett hotbrev, och nu åtalas en 42-årig man.

En 42-årig man åtalas nu för att ha skickat hotbrev till 21 statsråd, inklusive statsminister Stefan Löfven. Han åtalas även för att ha postat en brevbomb till ett företag i Storbritannien.

”Snart är du död”. Förutom det hotfulla meddelandet adresserat till statsminister Stefan Löfven innehöll brevet pulver. Brevet landade i Sagerska huset i Stockholm i augusti förra året. Statsministern öppnade dock inte själv brevet.

Säkerhetspolisen kopplades in och pulvret visade sig vara stärkelse eller bakpulver. Säpo frågade Löfven om han hade någon uppfattning om bakgrunden till hotbrevet. ”Löfven svarar att han inte har någon uppfattning utan kan bara spekulera i att det kan vara en person som är besviken på beslut som har tagits”, går att läsa i dokument.

Nästan alla statsråd hotades

Hela 21 statsråd mottog liknande hotbrev, tillsammans med pulver. Dessutom fick andra kända personer liknande försändelser.

– I princip samtliga statsråd, inklusive Stefan Löfven, har fått hotbrev skickade hem till sig. De skickades under sensommaren förra året, säger åklagare Eva Wintzell vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

LÄS MER: 16-åring pistoltvingade flicka och hotade åklagare – det här döms han till

Säpo kom mannen på spåren efter att hans DNA hade säkrats på några av breven.

– Han delgavs misstanke för de här brotten vid jul. Därefter har han även blivit misstänkt för att ha skickat en brevbomb till ett företag i London, men det är ett annat ärende, säger Eva Wintzell.

Nu åtalas mannen, som är hemmahörande i Västra Götaland, för 25 fall av grovt olaga hot, och ett fall av olaga hot. Han åtalas även för ett fall av mordförsök, på grund av brevbomben.

Åklagaren: Ren tur att bomben inte exploderade

Om eventuella motiv, säger åklagaren:

– Han förnekar brott och har inte sagt så mycket i förhör. Vi har inte riktigt förstått motiven bakom hoten. Vad gäller brevbomben finns det i hans dator kontakt med bolaget och som rör ett ärende med hans lösenord på nätet. Det kan vara något som har utlöst det agerandet.

LÄS MER: Man döms för hot mot försvarsministern

Straffvärdet för de åtalade brotten är ett antal års fängelse, enligt åklagaren.

– Jag har rubricerat de flesta hoten som grova eftersom de är förstärkta med pulver, skickat till bostäder och det är ett demokratiangrepp i och med personernas uppdrag. Hon fortsätter:

– Det är illa nog med hotmeddelandena, men sen visade det sig att det kan vara mer farligt eftersom han framställde, vad jag menar är, en fungerande brevbomb. Det var bara ren tur att den inte exploderade.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset