»En hotellvistelse i Schweiz är en upplevelse av trivsel, service och komfort. Inte så konstigt med tanke på att schweizarna i princip uppfann begreppen. Ett förhållningsätt som också bildat skola.«

Beau-Rivage Palace

Smakar det så kostar det förstås, men är du i Lausanne och vill bo som en celebritet
så är Beau-Rivage Palace ett måste.

Det eleganta hotellet vid Genèvesjön öppnade år 1861. De vackra salongerna skapades för storslagna baler och fantastiska fester och än idag lever lyxen kvar. I ordentligt moderniserad form förstås. På Beau-Rivage är historien ständigt närvarande. Inte överraskande har viktiga avtal skrivits under här, bland annat vapenfreden mellan Italien och Turkiet år 1912 och Fredsfördraget i Lausanne 1923 med Lord Curzon, Poincaré och Mussolini.

Här har också många filmstjärnor, statschefer och kungligheter bott under åren. I hotellets bar hänger mängder av signerade foton och brev – en veritabel »hall of fame.« Efter en större renovering för några år sedan öppnades en gourmetrestaurang som leds av Anne Sophie Pic – den enda kvinnliga kock som förärats tre Michelinstjärnor. Dryck saknas inte heller; vinkällaren härbärgerar inte mindre än 75 000 flaskor – av dem 600 grand crus som serveras i kristallglas från Baccarat.

Smakar det så kostar det förstås, men är du i Lausanne och vill bo som en celebritet så är Beau-Rivage Palace ett måste.

Text: Camilla Alftan

Hotel Kindli

Kindli Hotel ligger i gamla stan i Zürich, mellan populära parken Lindenhof med sin fina utsikt och shoppinggatan Bahnhofstrasse.

Litet, trivsamt, urgammalt och modernt
Att vakna mitt i en storstad som Zürich och bara höra fågelkvitter och klangen från urgamla kyrkklockor är inget man är överdrivet van vid. Men på Haus zum Kindli (gamla namnet), som ligger på en backig och helt bilfri kullerstensgata ett litet stenkast från parken Lindenhof, är det inte alls svårt att fantisera om att det fortfarande råder medeltid utanför fönstret. Utan bilar och andra motorljud låter det säkert ungefär likadant idag när staden sakta vaknar som det gjort de senaste 541 åren.

Kindli Hotel ligger i gamla stan i Zürich, mellan populära parken Lindenhof med sin fina utsikt och shoppinggatan Bahnhofstrasse.

»Vi är ett av de allra äldsta hotellen i stan. Kindli öppnade sina portar redan år 1474. Och under många år användes byggnaden huvudsakligen som ett enkelt härbärge för pilgrimer som brukade komma till Lindenhof främst under pingsten« berättar hotellchefen som bär det poetiska namnet Roman Forte. Som turist är det lätt att missa Kindli som inte bara är förhållandevis litet med sina 20 rum – hotellskylten är dessutom nästan för diskret för sitt eget bästa.

Även inredningen är diskret och sober, med milda färgskalor, hög kvalitet på sängar och sängkläder, romantiska tapeter, vackra konstböcker och en hel del äldre möbler och tavlor.
»Vi är ett trestjärnigt hotell men beter oss sedan länge som ett fyrstjärnigt« förklarar Roman Forte med ett leende som antyder att detta
kanske är bättre än om det hade varit tvärtom.

Det finns ett starkt ekologiskt engagemang hos den nuvarande ägaren som i hög grad avspeglar sig såväl i materialvalen på rummen som i restaurangen som är en av de mest kända – och kanske även en av de vackraste – i gamla stan. Maten är traditionell med en viss modern snurr, men det som gjort den mörkt boaserade restaurangen känd är att det sedan många decennier spelas folkloristisk musik här några kvällar i veckan.

Vi är dock helt nöjda med att äta middag här utan den typen av musikaliskt sällskap. Desto mer uppskattar vi att frukosten, som i sann schweizisk anda är fullkomligt överdådig, serveras till tonerna av mild, klassisk musik.
»Och i princip allt ni ser på buffébordet är ekologiskt« påpekar Roman Forte. Vi strävar efter att kunna erbjuda ett så gott som helt tillsatsfritt sortiment.

Text: Evelyn Pesikan  Foto: Pär Olsson

Ski Lodge i Engelberg

Hotell och brasserie ***

Eric Spångberg och Niklas Möller, ägare av Ski Lodge i Engelberg.

Om man frågar gäster på skidhotell vad ’det där lilla extra’ innebär brukar det handla om en skön känsla som varken går att köpa, ta på eller förklara. Det finns inget recept för hur man skapar den, men en bra början är att göra som svenskarna bakom Ski Lodge i Engelberg – utgå ifrån att man själv älskar att åka skidor.

»Både jag och Niklas hade skrivbordsjobb i London och Stockholm« berättar delägaren Eric Spongberg. »Efter ett par år i ekorrhjulet dök tanken upp på att öppna ett hotell som handlade om det vi själva älskade mest av allt: skidåkning«.

Engelberg har alltid lockat skidfrälsta svenskar, och Ski Lodge tar väl hand om dem, bland annat med hjälp av stjärnkockar som Tommy Myllimäki, Niklas Ekstedt, Paul Svensson och JohanJureskog. Lika viktigt är det att skapa en lokal koppling, och här har Eric och hans kollegor lyckats göra Ski Lodge till en samlingspunkt
i Engelberg. Skidåkare brukar ses där vid dagens slut, gärna ute på terrassen med utsikt mot Laub – Engelbergs mest kända offpiståk.

Och även om gästkockarna är svenskar har råvarorna samma lokala förankring.
»Det fantastiska med Schweiz är att mycket av jordbruket är småskaligt och lokala råvaror finns runt hörnet«, säger Eric. »Osten på vår frukost kommer från en gård som man åker över med liften, och bageriet lämnar ångande färskt bröd på trappen varje morgon.«

Och hur gick det med skidåkningen? Hinner man med sånt som hotellägare?
»Det korta svaret är nej. Däremot kan vi ofta plockade bästa dagarna på säsongen så att vi åker mer puder än de flesta ändå.«

Lodge Sax i Disentis

Hotell och restaurang ***

Jan Pfister, ägare och VD

De flesta åker till Schweiz för skidåkningens skull. Är det inte lite överdrivet att öppna sitt eget hotell? »För oss finns det bra synergier med vår verksamhet på Grinda i Sverige vad gäller marknadsföring, bokning och personal. Grinda har öppet april-november, och vi vet att en stor del av våra skärgårds- och båtintresserade besökare där även är skidåkare.«

Vilken extra service får era svenska gäster jämfört med andra? »Vi har själva byggt konceptet Lodge Sax med stort fokus på den svenska marknaden. Det handlar om prissättning, service och vad vi vet att den svenska gästen önskar och förväntar sig i kombination med det schweiziska.«

Hinner ni åka tillräckligt mycket skidor själva? »Absolut, och förhoppningen är att det blir ännu mer denna fjärde säsong för oss då koncept, beläggning och synlighet börjar sätta sig.«

Hotell Hoheneck i Engelberg

Hotell, bar & lounge  ***

Gunilla Madsen, Hotell Manager

De flesta åker till Schweiz för skidåkningens skull. Är det inte lite överdrivet att öppna sitt eget hotell? »Hotellet köptes inte för att ägaren skulle åka mer skidor, då han redan hade en lägenhet här i Engelberg. Han ville ha ett projekt att engagera sig i och ta del av byns utveckling.«

Vilken extra service får era svenska gäster jämfört med andra? »Alla får samma service, men den är förstås lite mer svensk eftersom många av oss som jobbar här är svenskar. Den lilla extra servicen är förstås språkmässig, och vi tipsar gärna våra landsmän om guldkornen här i dalen.«

Hinner ni åka tillräckligt mycket skidor själva? »De flesta av oss är uppe flera gånger i veckan och åker, så ja det får man nog säga att det blir mycket åka. Möjligheten finns alltid så det är bara att planera sin tid.«

Hotell Spannort i Engelberg

Hotell, bistro & Café  ***

Stefan Brunqvist, General Manager

De flesta åker till Schweiz för skidåkningens skull. Är det inte lite överdrivet att öppna sitt eget hotell? »Det var kärlek vid första ögonkastet. Att ha möjlighet att få välkomna gäster till ett vackert hotell i en fantastisk schweizisk alpby och dessutom få bjuda på lite svensk gästfrihet är magiskt.«

Vilken extra service får era svenska gäster jämfört med andra? »Våra gäster får alla samma service varifrån de än kommer, men vi ser alltid till att ha riktigt gott bryggkaffe redo. Det lilla extra är att vi är några, inte alla, i teamet som pratar svenska också, och kan assistera med schweizertyskan«.

Hinner ni åka tillräckligt mycket skidor själva? »Man blir lätt lite kräsen och väljer helst dagarna med sol. I januari när det är kallt och snön glittrar och knarrar under skidorna njuter vi som mest. Det är också perioden när det är som lugnast i Engelberg. Ett litet inside-tips.«

Intervjuer x 3: Henrik Harr

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset