Även om Mosul faller så är IS inte besegrat, enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Även om Mosul faller så är IS inte besegrat, enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Många europeiska politiker och säkerhetstjänster grubblar nu på en enda sak: Vad händer när IS-fästet Mosul i Irak är besegrat? Hur många IS-krigare återvänder till sina hemländer?– Även om Mosul faller så är IS definitivt inte besegrat, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

De kommande veckornas eller månadernas strider om miljonstaden Mosul kan bli ohyggliga. Sedan IS intog staden för drygt två år sedan har den och omgivningen försåtminerats, varje hus måste säkras, krypskyttar kan finnas överallt och IS-krigare kan blanda sig med civilbefolkningen. Det är ett stort misstag att underskatta IS kapacitet, påpekar Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan.

– IS kommer inte att ta någon som helst hänsyn till civila. IS har utvecklat IED:s (improviserade sprängmedel) i industriell skala och de bomberna är mycket sofistikerade. De använder drönare för spaning och det är bara att hoppas att de irakiska styrkorna kan störa ut dem. De kan använda självmordsbombare precis som de gjort i Bagdad och på andra ställen och de kommer att försöka skapa kaos genom att ställa olika grupper, shia- och sunnimuslimer och kurder, mot varandra.

Återvändare

För EU-ländernas del handlar det i dag om att nya flyktingströmmar måste hanteras, oavsett om de når Europa eller områdena i eller runt Irak. Men i ännu större omfattning handlar det om de kanske 5 000, kanske många fler européer som slåss på IS sida. Kommer de som överlever att återvända? Kan de överhuvudtaget ta sig ut från området?

– Det finns delade meningar om det. Vissa tror att många kommer att återvända medan andra påpekar att gränserna är ganska hårt kontrollerade och att de här människorna oftast saknar dokument. Vissa kommer säkert att strida till döds medan andra försöker ta sig till andra länder eller smälta in i Iraks befolkning. Det kan bli svårt för många utländska krigare eftersom de inte pratar arabiska särskilt bra.

EU-kommissionären Julian King varnar dock för att Europa måste förbereda sig på en tillströmning av IS-krigare om Mosul faller.

– Återtagandet av IS-fästet i norra Irak, Mosul, kan leda till att våldsamma IS-krigare återvänder till Europa, säger han till den tyska tidningen Die Welt.

IS överlever

Men även om antalet återvändare inte ökar dramatiskt, så finns terrorhotet mot de europeiska länderna kvar, enligt Ranstorp.

– Om man lyssnar på CIA (amerikanska säkerhetstjänsten) och andra som verkligen har kapacitet att följa utvecklingen så understryker de att det som händer nu i Syrien och Irak, att kalifatet imploderar, är frikopplat från IS förmåga att utföra terrorhandlingar, säger han.

– Det största misstaget vore att tro att bara kalifatet (det religiösa/politiska riket utropat av IS) besegras så försvinner den här problematiken. Den skjuts bara i en annan riktning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset