Kostnaderna för Carl Philip och Sofias sagobröllop ledde till att Hovet går med miljonförlust.
Kostnaderna för Carl Philip och Sofias sagobröllop ledde till att Hovet går med miljonförlust.

Under pompa och ståt gifte sig Carl Philip med sin Sofia i Slottskyrkan i Stockholm förra sommaren. Men nu när räkenskaperna är klara visar det sig att festen blev en ekonomisk smäll för Hovet som går back 1,2 miljoner.

I juni förra året gifte sig prins Carl-Philip och prinsessan Sofia under stor pompa och ståt. Och som de flesta vet — bröllop är inte gratis.

Hovstaten, där kungafamiljens officiella och privata angelägenheter ingår, redovisar en förlust på 1,2 miljoner kronor för i fjol, enligt årsredovisningen för 2015, och förlusten kopplas till Carl Philips och Sofias bröllop. Året innan redovisade Hovstaten ett överskott på 2,1 miljoner kronor.

Under 2015 tog hovet emot statliga bidrag på totalt 127,5 miljoner kronor, en höjning med 0,5 procent jämfört med året innan. Av dessa tillföll 65 miljoner kronor Hovstaten och utgör det som brukar kallas apanage.

Resultatposten övriga driftskostnader, där kostnaderna för kungafamiljens representation och för bröllopet ingår, landade på 28,7 miljoner kronor — en ökning med 3 miljoner kronor jämfört med 2014.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi