Hovrätten går på tingsrättens linje om att övergrepp som begåtts via nätet är våldtäkt
Hovrätten går på tingsrättens linje om att övergrepp som begåtts via nätet är våldtäkt

Svea hovrätt går på Uppsala tingsrätts linje om att övergrepp som begåtts via nätet är våldtäkt, rapporterar SVT. Den man som fått omkring 30 flickor att begå grova sexuella övergrepp på sig själva behåller sitt straff på tio års fängelse.

Mannen tvingade närmare 30 flickor att begå grova sexuella övergrepp på sig själva under dödshot. Mannen tog del av övergreppen i realtid via olika chattprogram, skriver SVT. 

Offren tvingades bland annat till sexuella handlingar med djur eller med andra yngre barn. Tingsrätten dömde mannen till tio års fängelse för grov våldtäkt mot barn i fyra fall. Domen var unik eftersom att ingen tidigare dömts för våldtäkt när övergreppen skett på nätet.

LÄS MER: Två döms för grov våldtäkt – spred video från övergreppet på Snapchat

Nu går hovrätten på tingsrättens linje och den 41-åriga mannen behåller sitt straff. Men hovrätten skärper delvis straffet genom att höja skadeståndet som mannen ska betala till samtliga målsägande. Hovrätten bedömer också att fler av de sexuella handlingar som skett i kränkningshänseende är jämförliga med samlag.

– Vi har kommit fram till att det är betydligt fler fall som ska bedömas som våldtäkt mot barn respektive våldtäkt. Och det är för att vi menar att det finns så kränkande inslag, framför allt när det gäller penetrering med föremål, säger hovrättsråd Kerstin Elserth till nyhetsbyrån TT.

Den 41-åriga mannen har erkänt mycket av det han åtalats för. Men mannens advokat tycker att det är fel att jämföra övergreppen med våldtäkt.

LÄS MER: Våldtäkt i New York kallades bluff – 24 år senare har gärningsmannen hittats

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott sexbrott