Mannen friades av Solna tingsrätt och domen fick stark kritik. Men nu river hovrätten upp skandaldomen.
Mannen friades av Solna tingsrätt och domen fick stark kritik. Men nu river hovrätten upp skandaldomen.

Solna tingsrätt friade en man från kvinnomisshandel, bland annat för att ”hans familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes”. Domen möttes av stark kritik, och nu döms han av hovrätten till fängelse.

Mannen stod åtalad för misshandel av en kvinna han hade haft en relation med. Men i februari friades han av Solna tingsrätt. I domen gick bland annat att läsa att: ”Hennes motiv till att göra dessa beskyllningar mot NN kan vara att hon utnyttjat hans kärlek till henne och hans ”dumhet” för att kunna ta över hans lägenhet. Det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet”.

Domen möttes av stark kritik

Dessutom skrev rätten att ”NN:s familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.

Domen möttes av stark kritik och överklagades, vilket Metro berättat om tidigare.

Nu gör hovrätten en helt annan bedömning än Solna tingsrätt och dömer mannen för misshandeln till tre månaders fängelse. Han ska dessutom betala skadestånd till kvinnan om 14 400 kronor.

LÄS MER: Man från ”bra familj” inte psyksjuk – riskerar fängelse av hovrätten

Hovrätten sätter stor tilltro till kvinnans berättelse och skriver i domen att ”den har utan tvekan varit klar, lång och detaljrik samt innehållit uppgifter om olika intryck och upplevelser som framstår som självupplevda”.

Nämndemän fick sparken

I väntan på hovrättens dom har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Domaren och en nämndeman vid Solna tingsrätt ville fälla mannen. Men eftersom två nämndemän vill fria honom blev det så. De två nämndemännen som friade mannen fick sedan sparken.

LÄS MER: Nämndemän utesluts ur Centerpartiet efter skandaldom

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset