Enligt hovrätten får den som kör bil räkna med att det dyker upp trafikanter som på olika sätt bryter mot trafikreglerna. 
Enligt hovrätten får den som kör bil räkna med att det dyker upp trafikanter som på olika sätt bryter mot trafikreglerna. 

Om man ger sig ut på vägarna får man räkna med att fotgängare bryter mot trafikreglerna och anpassa sin bilkörning, det konstaterar Svea hovrätt och dömer därmed en äldre man för vållande till annans död.

Under hösten 2013 körde en 69-årig man på en kvinna, hon skadades allvarligt och dog senare av sina skador. Mannen åtalades för vårdlöshet i trafik och vållande till annans död. Mannen ansåg dock inte att olyckan var hans fel, rapporterar Dagens Juridik.

► LÄS MER: Malmös fotgängare lever farligt i vinter

Enligt åtalet hade kvinnan försökt gena över vägen en bit från övergångsstället när olyckan inträffade. Enligt mannen hade han varit mycket uppmärksam och kunde omöjligen räkna med att kvinnan skulle dyka upp mitt på vägen. Södertörns tingsrätten friade därför 69-åringen, men hovrättens dom blev helt annorlunda.

Enligt hovrätten får den som kör bil räkna med att det dyker upp trafikanter som på olika sätt bryter mot trafikreglerna. Skulle olyckan vara framme är det därför ofta bilföraren som får skulden för bristande aktsamhet.

► LÄS MER: Skenande sopbil dödade fotgängare

Samuel Sköldö jobbar vid polisens trafiksektion i Stockholm, enligt honom måste både fotgängare och bilister ta ansvar i trafiken:

– Det är ett samspel mellan olika trafikantgrupper, men sitter man i en bil så har man rent juridiskt ett större ansvar än oskyddade trafikanter. Tittar man på statistik i Stockholm så är det mest gående och cyklister som blir skadade och dör i trafiken, säger Sköldö.

– Men går man över en gata så måste man ta ansvar också, man kan inte bara vika rakt ut i trafiken, man måste försöka söka ögonkontakt och vänta in, det är som sagt ett samspel, säger Sköldö.

Mannen dömdes för vållande till annans död, påföljden blir villkorlig dom och 80 dagsböter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott