Mannen ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning innan han får sitt straff av Hovrätten.
Mannen ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning innan han får sitt straff av Hovrätten.

I februari friade Solna tingsrätt en man för kvinnomisshandel, bland annat för att ”hans familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes”. Domen fick massiv kritik och två nämndemän fick sparken. Nu kan Metro berätta att hovrätten river upp skandaldomen.

Mannen hade tidigare haft en relation med kvinnan, och tillsammans har de ett litet barn. Han åtalades för att under våren 2015 ha misshandlat henne genom att bland annat knuffa in henne i möbler, dra henne i håret, slå henne och trycka en klacksko i hennes ansikte.

Men i februari i år friades mannen av Solna tingsrätt. I domen fanns att läsa om kvinnan att ”Hennes motiv till att göra dessa beskyllningar mot NN kan vara att hon utnyttjat hans kärlek till henne och hans ”dumhet” för att kunna ta över hans lägenhet. Det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet”.

Vidare hette det att ”Det normala i ‘dessa kretsar’ är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN (kvinnan) inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare”.

”Åklagaren har lagt fram övertygande bevisning”

Domen mötte mycket stark kritik, och de två nämndemän som friade mannen fick sparken.

Men domen överklagades, och nu kan Metro berätta att hovrätten går på åklagarens linje.

”Åklagaren har lagt fram övertygande bevisning om att NN har begått den åtalade gärningen. Påföljden bedöms inte kunna stanna vid böter”, går att läsa i en handling som Metro tagit del av.

Men innan mannen får sitt straff ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

LÄS MER: Rättens förklaring till friande dom: Det var ”inte som man tänker sig en våldtäkt”

– Det är en övertygande bevisning som rätten bedömt i detta fall. För att man ska få skicka någon på rättspsykiatrisk undersökning ska det antingen vara att den åtalade erkänt gärningen eller att rätten finner en övertygande bevisning. Det har rätten dömt i detta fall, säger hovrättsråd Claes Söderqvist som var med vid den nya rättegången i början av oktober.

”Yrkade på kortare fängelsestraff”

Advokat Amana Ayob Landin biträder kvinnan, och hon ser hovrättens beslut som en framgång.

– Både jag och målsäganden ser det som positivt att hovrätten gjort en annan bedömning än tingsrätten, säger hon.

Advokaten berättar vidare att åklagaren yrkade på ett kortare fängelsestraff för mannen, men poängterar att straffet inte är klart förrän den rättspsykiatriska undersökningen är genomförd.

LÄS MER: Rätten friar man från badvåldtäkt: Kan ha kommit åt kvinnas underliv av misstag

– Vi kommer antagligen behöva återkomma till hovrätten för att slutföra diskussionen om exakt straff, säger Amana Ayob Landin.

Metro har sökt åklagaren och mannens advokat. Vid rättegången i hovrätten nekade mannen till brott.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset