Den då 22-årige mannen förs in till häktningsförhandlingarna några dagar efter att Tova Mobergs kropp hittats. Han dömdes senare till livstids fängelse för mordet.
Den då 22-årige mannen förs in till häktningsförhandlingarna några dagar efter att Tova Mobergs kropp hittats. Han dömdes senare till livstids fängelse för mordet.

Den 23-årige man som överklagat sin livstidsdom för mordet på 19-åriga Tova Moberg döms till livstids fängelse även i hovrätten.

Hovrätten för nedre Norrland fastställde i dag domen för den livstidsdömde 23-åringen som dömts i tingsrätten för mordet på Tova Moberg.

”Tingsrätten har på ett utförligt sätt redogjort för den åberopade bevisningen – hovrätten instämmer i allt väsentligt”, skriver hovrätten i sin dom.

Tova Moberg anmäldes försvunnen i maj förra året. Något dygn senare hittades hon död i Hudiksvallstrakten.

23-åringen, som tidigare haft en relation med Tova, dömdes till livstids fängelse i tingsrätten, för bland annat mord, misshandel och olaga hot.

Rätten påpekade i sin dom att mannen ”har varit kontrollerande och utsatt Tova för eskalerande och psykisk misshandel och mordhot”. Det konstaterades även att Tova dödats på 23-åringens gård, och att försvårande omständigheter rådde då hon ådragit sig avvärjningsskador, vilket tydde på att hon försökt försvara sig.

LÄS MER: Dömdes för mordet på Tova Moberg – nu överklagar 23-åringen

Mannen har hela tiden nekat till mordet och hävdar att det finns en annan gärningsman. Men tingsrätten fann det högst osannolikt att någon annan skulle ha begått brottet.

Efter domen i Hudiksvalls tingsrätt valde 23-åringen att överklaga domen till hovrätten. I samband med överklagandet valde mannen även att byta försvarare till stjärnadvokaten Thomas Olsson.

I hovrättens dom går att läsa att bevisbördan mot mannen är stark. Bland annat har en silvertejprulle som använts för att fästa Tovas döda kropp vid en skottkärra hittats i mannens bostadshus.

LÄS MER: Döms till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg

Dessutom har man, genom att kontrollera en inbyggd stegräknare i gärningsmannens mobiltelefon, kunnat bevisa att mannen rört sig en sträcka på drygt 3,5 kilometer under natten för gärningen. Själv har mannen hävdat att han legat däckad vid tillfället på grund av alkoholintag.

Hovrätten höll dock inte med tingsrätten på samtliga punkter. De dagboksanteckningar som Tova Moberg skrivit, som tidigare legat till grund för en misshandelsdom, räcker inte, menar hovrätten.

”Hovrätten ändrar därför tingsrättens dom på så sätt att hovrätten frikänner mannen från misshandel vid ett tillfälle och olaga hot vid fem tillfällen”, skriver hovrätten i sin dom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mord Tova Moberg