"Kontraproduktivt" säger antiterrorexperten Letta Tayler på Human Rights Watch om de fall då polisen i Belgien tagit i för hårt i sin jakt på misstänkta terrorister.
"Kontraproduktivt" säger antiterrorexperten Letta Tayler på Human Rights Watch om de fall då polisen i Belgien tagit i för hårt i sin jakt på misstänkta terrorister.

Tuffa tag och hårda bud från polisen riskerar att få helt motsatt effekt i kampen mot terrorismen, varnar människorättsorganisationen Human Rights Watch.I en ny rapport oroas HRW över ökad samhällssplittring och militarisering i terrorkampens spår.

"Smutsiga arab" och "du ska aldrig mer få se dina barn" är några av de ord som uttalats av poliser i Belgien i samband med ingripanden efter det senaste årets terrordåd i bland annat Paris och Bryssel.

Skällsorden är visserligen långt ifrån lika förödande som själva dåden, med hundratals döda och skadade. Att de överhuvudtaget uttalas är ändå inte särskilt lyckat – särskilt när de även framförts till personer som visat sig vara fullständigt oskyldiga.

I HRW-rapporten "Anledning till oro" berättas om en rad invånare med rötterna i Mellanöstern och Nordafrika som fått utstå våldsamma ingripanden och hårdhänt fängslande i Belgien utan annan anledning än att de liknat någon av de misstänkta.

Underminerar?

Kontraproduktivt, lyder omdömet från HRW:s antiterrorexpert Letta Tayler.

– Det är olagligt och omoraliskt, men förstärker också det budskap som rörelser som Islamiska staten vill ge: att myndigheterna är ute efter muslimer och att folk inte ska lita på myndigheterna, säger Tayler på en presskonferens i Bryssel.

– HRW vill inte alls tona ned det hot som länder som Belgien står inför i dag, men samtidigt är det viktigt att den här kampen inte utförs på ett sätt som underminerar demokratin, konstaterar kollegan Nadim Houry.

Vill slippa soldater

Belgiska myndigheter har svarat HRW att man utreder "ett antal fall" av "fysiskt eller psykiskt våld", men att man ser det som isolerade händelser snarare än någon trend.

Inrikesminister Jan Jambons löften om att sträva efter en mer blandad poliskår välkomnas samtidigt av HRW, som också gärna ser fler poliser i Belgien – framför allt i stället för de soldater som sedan förra hösten patrullerar runt om i Bryssel på spaning efter misstänkta.

– Det är ett steg mot en militarisering av samhället, varnar Letta Tayler.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset