Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Misstroende TT

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) klarade riksdagens misstroendeomröstning. Misstroendeförklaringen fick stöd av 135 ledamöter, betydligt färre än vad som krävdes.

Bland dem som röstade ja fanns försvarsutskottets ordförande Allan Widman, som gick emot sitt eget parti.

M, SD och KD röstade för att Hultqvist borde sparkas på grund av sitt agerande i IT-skandalen på Transportstyrelsen. Men det räckte inte.

Omröstningen slutade med att 135 ledamöter röstade för en misstroendeförklaring, 137 röstade emot och 58 avstod.

Centern och Liberalerna hade redan tidigare aviserat att de skulle avstå från att rösta. Därmed fick begäran om en misstroendeförklaring inte de nödvändiga 175 rösterna.

Försvarsutskottets ordförande, Liberalernas Allan Widman, frångick sitt partis linje och röstade för en misstroendeförklaring.

”Passivt förhållningssätt”

Inför omröstningen hölls en debatt om Hultqvists agerande i samband med IT-skandalen på Transportstyrelsen.

M, SD och KD anser att han borde ha informerat statsministern när han fick vetskap om säkerhetsrisken som uppstått. De anser också att Hultqvist borde ha tagit upp frågan i regeringens säkerhetspolitiska råd.

Kring frågor om rikets säkerhet kan vi inte acceptera ett sådant passivt förhållningssätt, säger Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson anser att Hultqvist brustit i ansvar och varit för passiv i ett allvarligt läge och att man därför inte kan lita på försvarsministerns omdöme om en ny säkerhetskris skulle uppstå.

Statssekreteraren avgick

Centerpartiet och Liberalerna anser att det inte längre finns saklig grund för att peta Hultqvist. De uppfattar att han hade goda skäl att anta att statsministern visste om problemen på Transportstyrelsen, något som blev klart i slutet av augusti när statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson hastigt avgick. Hon kom på att hon hade fått information om säkerhetsbristerna på myndigheten mycket tidigare än hon sagt, samt att hon inte hade fört det vidare till Löfven.

Den sakliga grund som fanns tidigare i sommar finns inte längre, sade Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson.

Samtidigt betonade han att det som skett är en mycket stor säkerhetsskandal.

Liberalernas gruppledare Christer Nylander utesluter inte att det kan bli aktuellt med ett misstroende senare, när riksdagens konstitutionsutskott kommit längre i sin granskning av IT-skandalen.

 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset