Försvarsminister Peter Hultqvist (S) förnekar oenighet med UD. Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) förnekar oenighet med UD. Arkivbild.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tillbakavisar nu att försvarsdepartementet och UD skulle ha olika uppfattningar om en FN-resolution mot kärnvapen.– Det finns ingen spricka i regeringen, säger han till TT.

I tisdags meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) att regeringen har för avsikt att rösta ja till en kommande FN-resolution som syftar till att inleda förhandlingar om ett förbud mot kärnvapen. Det vore anmärkningsvärt om Sverige inte biföll en sådan resolution, enligt Wallström.

Beskedet mötte kritik från Moderaterna och Liberalerna. Moderaterna efterlyser en konsekvensanalys och anser att en sådan resolution skulle försvåra relationen till Nato och även stänga dörren för ett framtida Nato-medlemskap. Liberalerna anser att det är oansvarigt, eftersom Sverige behöver nuvarande kärnvapenparaply av säkerhetsskäl.

Från oppositionen har det också antytts att försvarsministern skulle ha en annan uppfattning än utrikesministern om effekterna av en resolution på relationen till Nato. Det förnekar Peter Hultqvist (S).

– Det finns ingen spricka i regeringen. Det finns en regering och en uppfattning, säger han med ett tonfall som avslöjar att följdfrågor är bortkastade.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset