Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson, till vänster, varslade om sanktioner när han mötte sin USA-kollega John Kerry, till höger, i London i går.
Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson, till vänster, varslade om sanktioner när han mötte sin USA-kollega John Kerry, till höger, i London i går.

Ryssland utlovar en "humanitär paus" i Aleppo, sedan EU manat Moskva och regimen i Syrien att sluta bomba.– Första prioritet nu är att rädda liv, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i Luxemburg.

FN:s Syrien-sändebud Staffan de Mistura bjöd på tuffa ord när han deltog som lunchgäst vid EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen.

– Om man mellan nu och december glömmer bort det faktum att en lösning behövs så kommer Aleppo inte längre att finnas kvar, sade de Mistura efteråt.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini skickade i sin tur raka maningar till Ryssland.

– Först och främst uppmanar vi Ryssland att upphöra med bombningarna och skapa möjligheter för ett stopp på striderna, framför allt så att humanitär hjälp kan nå Aleppo, sade hon efter samtalen.

Humanitär "paus"

Strax därpå kom också svar från Moskva. En "humanitär paus" kommer att hållas i den förödda staden mellan klockan 8 på morgonen och 16 på eftermiddagen nu på torsdag den 20 oktober.

"Ryska flygstyrkor och den syriska armén kommer att upphöra med alla insatser under den humanitära pausen i Aleppo" meddelade den ryska generalstaben enligt nyhetsbyrån Interfax.

Under "pausen" utlovas fri lejd för rebeller att lämna östra Aleppo via två korridorer. Ytterligare sex korridorer öppnas för civila som vill lämna området, rapporterade Interfax.

– Det kan vara en start. Det är i alla fall ett positivt steg. Fast de besked vi fått från FN är att minst tolv timmar behövs (för att undsätta de lidande), kommenterade Mogherini beskedet.

Krigsbrott?

Måndagens EU-möte mynnade ut i hårda ord om att det som skett i Aleppo kan betecknas som krigsbrott.

"Att man medvetet riktat in sig mot sjukhus, medicinsk personal, skolor och nödvändig infrastruktur, samt använt tunnbomber, klusterbomber och kemiska vapen. . . kan utgöra krigsbrott", skrev utrikesministrarna i ett gemensamt uttalande.

Några ytterligare EU-sanktioner blir det dock inte. Sveriges utrikesminister Margot Wallström välkomnar ändå att diskussionen förs.

– Det är bra i så fall, att vi får diskutera det och hur det ska hanteras. Men jag säger som jag alltid har sagt: Det viktiga här är att EU håller ihop. För annars kommer det att vändas emot oss, sade Wallström i Luxemburg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset