Bokmässans största stjärna i år var utan tvekan Caitlin Moran, brittisk författare, journalist och tv-kritiker. Hela rum stannade upp när hon passerade förbi. ”Starstrucked!”, skrev vi på våra hundratals instagrambilder som blixtrade som paparazzifoton och både jag och annars så stilsäkra Alexandra Charles ropade efter henne i korridoren som två tonårsfans: ”We love you!” 

Caitlin Moran har skrivit vår tids största feministbibel, Konsten att vara kvinna (Albert Bonniers förlag). En halsbrytande rolig odyssé som går från en uppväxt med socialbidrag och tjockma, via strippklubbar, kärlek och shopping till framgång och berömdhet i fyrtioårsåldern – och ett knivskarpt ifrågasättande av allt ”kvinnligt” omkring oss. 

Jag funderade mycket på vägen hem från Göteborg, vad det är som gör henne till en av vår tids stora bokstjärnor. Hur lyckas hon sälja feminism? Nu? Svaret stavas såklart humor.

Humorn är en av de största överlevnadskrafterna vi har. Den river alla murar.

Det är en superkraft. Detta, att kunna ta två steg åt sidan från sig själv, få lite perspektiv på tillvaron, och kunna garva åt det man ser, det slår allt annat.

Jag tror att den superkraften delvis är ärftlig. Jag har i  alla fall fått min från min farsa. Han hade alltid den där förmågan att hur mycket i skiten man än satt, så kunde han plötsligt stanna upp och se humorn. Och som vi skrattade. Det var också pappa som tog mig till biblioteken och letade upp de roligaste barnböckerna. Jag tror inte det är en slump.

Det är därför jag alltid uppsöker superboktipsaren Karin Schyffert i Bonnier Carlséns monter på Bokmässan för att få med mig roliga och tänkvärda böcker till barnen. (Ja, Karin är faktiskt syster till Henrik, vilket kan vara en poäng i sammanhanget). Ty när man kommer hem och barnen nyfiket kastar sig över böckerna och sedan sitter och skrattar i kors när de läser – då känner jag sann lycka. 

Lika sorgsen blir jag när jag får höra att det finns många skolor som ringer Skolinspektionen och frågar om det räcker med fyra hyllor böcker för att få kalla det skolbibliotek. Både Caitlin och jag vet att man måste kyssa en förfärlig massa grodor för att hitta en prins. Och man måste få bläddra i en herrans massa böcker för att hitta fram till sin grej, sin egen bokskatt. Caitlin Moran är för övrigt ett av åtta syskon som tillbringade mycket tid på stans bibliotek, ”för att det var gratis och enda stället som var varmt när det var regnigt och skitkallt ute”.  

Vi hoppas med andra ord att det blir en smällkall vinter, och att bokhyllorna dignar med roliga böcker, så nya ­superstjärnor kan tändas. 

Humor som vapen
”Det är svårt att argumentera med någon som får dig att skratta”, säger Caitlin Moran. FN borde med andra ord vakna och låta henne ta sig an världspolitiken. 

Pappor läser minst
Pappor som stolt deklarerar att ”jag har minsann aldrig läst en enda bok” som någon slags jag-klarade-mig-ändå-bevis stänger dörren till ett helt universum för sina söner. Så läs, pappor, läs!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset